Miskraam: onderzoek en diagnose

Als je bloed verliest aan het begin van je zwangerschap, dan kun je hier erg van schrikken. Het beste is om dat meteen te melden aan je verloskundige of arts. Die kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt best vaak voor. Bij 2 tot 3 van de 10 zwangerschappen komt in de eerste maanden licht bloedverlies voor. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Die kunnen onschuldig zijn, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Bloedverlies kan bijvoorbeeld betekenen dat je een miskraam krijgt.

Het is daarom goed om je verloskundige of huisarts bellen. Zij sturen je door naar de afdeling Verloskunde als dat nodig is. We plannen dan een afspraak om te onderzoeken waardoor het bloedverlies komt.

Mogelijke onderzoeken

Bij bloedverlies aan het begin van de zwangerschap zijn de volgende onderzoeken mogelijk:

 • Inwendig onderzoek

Tijdens het inwendig onderzoek kijkt de gynaecoloog met een spreider (eendenbek/speculum) in de vagina of de baarmoedermond geopend is.

 • Echoscopisch onderzoek

Met een echoscopisch onderzoek kunnen we de baarmoederholte en de zwangerschap zien. We kijken of het vruchtje in de baarmoeder zit en of er een kloppend hartje is. Het onderzoek is inwendig, via de vagina of uitwendig, via de buik. Soms zit het vruchtje niet in de baarmoeder maar bijvoorbeeld in een eileider. Dan onderzoeken we of het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 • Onderzoek van het weefsel

Soms halen we bij een inwendig onderzoek een stukje weefsel uit de baarmoeder. We bekijken dan of het weefsel van een zwangerschap is. Dit onderzoek doen we om te bevestigen dat er een miskraam is geweest. Het zegt niets over de oorzaak van de miskraam.

 • Bloedonderzoek

Als je veel bloed verliest doen we bloedonderzoek om te kijken of je bloedarmoede hebt. Soms bepalen we ook je bloedgroep en de rhesusfactor.

 • Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

  Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

  Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

 • Na onderzoek bespreken we meteen de uitslag en de diagnose met je. Als het inderdaad om een miskraam gaat, bespreken we samen welke behandeling(en) je kunt krijgen.

 • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet je zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar jouw situatie kijken.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

De uitslag

Na onderzoek bespreken we meteen de uitslag en de diagnose met je. Als het inderdaad om een miskraam gaat, bespreken we samen welke behandeling(en) je kunt krijgen.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet je zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar jouw situatie kijken.

Jouw dossier in mijnUMCG

Je kunt de uitslagen ook bekijken in mijnUMCG. Dit is jouw persoonlijke online patiëntendossier, waarin kun je je medische gegevens kunt bekijken. Je vindt daar ook de uitslagen van onderzoeken, informatie over je medicijnen, een overzicht van jouw afspraken en de brieven die je van ons hebt gekregen. 

Heb je nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Heb je nog vragen?

Je kunt naar het Centrum voor Zwangeren bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.