Na een miskraam

Het lichaam herstelt na een miskraam meestal snel. Opnieuw zwanger worden is ook niet moeilijker na een miskraam.

Veel vrouwen voelen zich moe en uitgeput na een miskraam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal. Je menstrueert dan vaak ook weer.

Het is verstandig met seks te wachten tot het bloedverlies over is. Het is daarna niet nodig om te wachten met opnieuw zwanger worden.

Vergroot de kans op een nieuwe zwangerschap door zo gezond mogelijk te leven. Dit betekent: gezond en gevarieerd eten, geen alcohol drinken, niet roken en alleen medicijnen nemen na overleg met je arts.
Ook adviseren we iedere vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden foliumzuur en vitamine D te slikken. 

Emotionele gevolgen van een miskraam

Na een miskraam kun je erg emotioneel zijn en gevoelens van pijn hebben. Je kunt dan onverwacht huilen, minder of meer zin in eten hebben, minder goed slapen of zelfs nachtmerries hebben.

Vaak helpt het om met een vriend of familielid over deze gevoelens te praten. Ook praten met andere vrouwen die een miskraam hebben gehad kan helpen.

Soms krijgt iemand na een miskraam een postpartum depressie. Dit is een ernstige aandoening. Bespreek het met je (huis)arts als je depressieve gevoelens hebt.

Wanneer bellen?

Bel na een miskraam naar de afdeling Verloskunde als je:

  • erg veel bloed verliest. Zeker als je sterretjes ziet of flauwvalt.
  • erge buikpijn houdt. Er kan dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder zitten.
  • koorts hebt. Bij een temperatuur van 38 graden of hoger is het mogelijk dat er een ontsteking in de baarmoeder zit. Er is dan een behandeling met antibiotica nodig.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Je kunt naar het Centrum voor Zwangeren bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.