Genderdysforie: behandeling

Er zijn verschillende medische behandelingen voor genderdysforie. Welke behandeling iemand krijgt hangt af van persoonlijke omstandigheden op lichamelijk en geestelijk gebied en de wensen die iemand heeft.

Hormoonbehandeling

Hormonen onderdrukken voor een deel de oorspronkelijke geslachtskenmerken, terwijl andere kenmerken zich juist ontwikkelen.

U krijgt dan een behandeling met mannelijke of met vrouwelijke hormonen. Als u bent gestart met deze behandeling, kunnen er lichamelijke veranderingen ontstaan die niet terug te draaien zijn.

In dit eerste jaar bespreken we ook mogelijke wensen voor geslachtsaanpassende operaties.

Operaties

Een eventuele operatie is een volgende fase in de behandeling. Afhankelijk van hoe het gaat, heeft u ongeveer een jaar na de start van de hormoonbehandeling gesprekken met uw behandelaars over een mogelijke operatie.

U heeft ook weer een gesprek met een psychiater of psycholoog. Dit hangt wel af van het soort operatie. De extra gesprekken doen we alleen bij een geslachtsaanpassende operatie. Dit is namelijk een ingrijpende beslissing, die niet meer terug te draaien is.

De gesprekken gaan daarom over:

  • wat u vindt van de definitieve verwijdering van uw geslachtsorganen
  • wat u vindt van het verliezen van uw vruchtbaarheid
  • wat u verwacht van een operatie
  • bent u voorbereid op een tegenvallend resultaat
  • wat u verwacht van de functie en verandering van uw geslacht, seksueel gezien maar ook als het gaat om plassen
  • hoe in het afgelopen jaar de hormonale behandeling en de Real Life Experience is gegaan

Het Genderteam bespreekt of de gewenste operatie mogelijk is. Het besluit hangt af van af uw wens en uw persoonlijke omstandigheden op lichamelijk en geestelijk gebied.

Mogelijke operaties zijn:

Operaties als een metaïdoioplastiek of gezichtscorrectie doen we nog niet in het UMCG. We kunnen hier met u over meedenken en u verwijzen naar een ander ziekenhuis, als het nodig is. Voor transmannen is er een speciale website die kan helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde operatie.

Behandelteam

Alle in genderdysforie gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

    Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Genderteam bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.