Genderdysforie: onderzoek en diagnose

U bent doorverwezen naar het Genderteam omdat u het gevoel heeft dat uw lichaam niet past bij het geslacht waarmee u geboren bent.

Afspraak

Tijdens de diagnostische fase heeft u meestal 3 tot 5 gesprekken met een psychiater of een psycholoog van het Genderteam. Deze gesprekken zijn bedoeld om een goed beeld te krijgen van uw situatie en om u beter te leren kennen. We bespreken een aantal punten:

  • Is er sprake van genderdysforie en hoe gaat u daar op dit moment mee om?
  • Bent u er aan toe om in het wensgeslacht te leven?
  • Wat zijn uw verwachtingen voor de behandeling en passen die bij de mogelijkheden van de behandeling?
  • Is er een kinderwens? Een hormoonbehandeling heeft namelijk invloed op de vruchtbaarheid.
  • Wat zijn de gevolgen en verwachtingen voor de seksualiteit?
  • Wat zijn de sociale gevolgen van de transitie voor uw gezin, familie, studie, werk?
  • Zijn er belangrijke problemen die een risico vormen voor een goed verloop van de behandeling? Zijn deze problemen stabiel, voldoende behandeld of in begeleiding?
  • Heeft u ergens anders een psychologische behandeling (gehad)? Dan kan het belang zijn om gegevens op te vragen of met die behandelaar(s) te overleggen.

Bij 1 van de gesprekken nodigen we ook graag een familielid of partner uit.

U hoort daarna of behandeling mogelijk is en welke behandeling dan het best bij u past.

  • Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

    Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

    Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

  • Na de gesprekken met een psychiater of psycholoog bespreken we uw situatie in het genderteam. U hoort daarna of behandeling mogelijk is en welke behandeling dan het best bij u past.

  • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen uw situatie. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat het advies goed onderbouwd is.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

Uitslag

Na de gesprekken met een psychiater of psycholoog bespreken we uw situatie in het genderteam. U hoort daarna of behandeling mogelijk is en welke behandeling dan het best bij u past.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen uw situatie. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat het advies goed onderbouwd is.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Genderteam bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.