Genderdysforie: nazorg

De behandeling bij genderdysforie zorgt voor zowel lichamelijke als geestelijke veranderingen. We proberen u dan ook zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na de behandeling.

Als u een hormoonbehandeling krijgt, blijft u voor de rest van uw leven onder controle bij het Genderteam. Het 1e jaar heeft u elke 3 maanden een afspraak met de gynaecoloog of de verpleegkundig specialist. We doen bloedonderzoek en passen de behandeling met hormonen aan als dat nodig is.

Daarna heeft u 1 keer in de 1 of 2 jaar een afspraak. Dat hangt af van hoe het emotioneel en lichamelijk met u gaat.

Wijzigen geboorteakte

Voor het wijzigen van de geboorteakte, heeft u een 'Verklaring Transgender' nodig. Met de verklaring transgender kunt u naar de burgerlijke stand, in de gemeente waar u bij uw geboorte bent aangegeven. Daar kunnen ze dan uw geslacht wijzigen in uw geboorteakte. U kunt dan ook uw voornaam laten wijzigen. De kosten voor het wijzigen van een geboorteakte kunt u opvragen bij uw gemeente.

Aanvragen ‘Verklaring Transgender’

U kunt een  ‘Verklaring Transgender’ aanvragen bij het Universitair Centrum Psychiatrie via telefoonnummer (050) 361 20 17 of via het e-mailadres genderteam@umcg.nl aanvragen. Het genderteam kan u ook informeren over de kosten hiervan.

Als we uw informatie hebben ontvangen, besluit het Genderteam of u in aanmerking komt om meteen een ‘Verklaring Transgender’ te ontvangen of dat er eerst een afspraak voor een beoordeling door deskundigen noodzakelijk is. Dit is vaak het geval als u geen diagnostische fase heeft doorlopen binnen het UMCG, dus als u niet bekend bent bij het Genderteam.

Bevolkingsonderzoek

In Nederland worden vrouwen automatisch opgeroepen voor bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. Zodra u uw geslacht laat aanpassen in uw geboorteakte, wordt u vanaf dat moment ook, of juist niet meer opgeroepen.

Houdt u daarom met het volgende rekening als u uw geslacht laat aanpassen in uw geboorteakte:

Bevolkingsonderzoek transvrouw

Zodra u als transvrouw uw geslacht wettelijk heeft laten aanpassen in uw geboorteakte, dan wordt u opgeroepen voor bevolkingsonderzoek van de baarmoederhals en borst. Ons advies is om wel mee te doen aan borstonderzoek. Baarmoederhalsonderzoek is niet nodig, hiervoor kunt u zich afmelden. In de oproep staat hoe u dat kunt doen.​

Bevolkingsonderzoek transman

Als u transman bent en u heeft u geslacht wettelijk laten aanpassen in uw geboorteakte, dan wordt u niet meer automatisch opgeroepen voor bevolkingsonderzoek van de baarmoederhals en de borsten. Als u uw baarmoederhals en borsten niet chirurgisch heeft laten verwijderen, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts om toch gecontroleerd te worden. ​

Meer over meedoen aan bevolkingsonderzoeken staat op de website van het RIVM.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Genderteam bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.