Genderdysforie: nazorg

De behandeling bij genderdysforie zorgt voor zowel lichamelijke als geestelijke veranderingen. We proberen u dan ook zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na de behandeling.

Als u een hormoonbehandeling krijgt, blijft u voor de rest van uw leven onder controle bij het Genderteam. Het 1e jaar heeft u elke 3 maanden een afspraak met de gynaecoloog of de verpleegkundig specialist. We doen bloedonderzoek en passen de behandeling met hormonen aan als dat nodig is.

Daarna heeft u 1 keer in de 1 of 2 jaar een afspraak. Dat hangt af van hoe het emotioneel en lichamelijk met u gaat.

Wijzigen geboorteakte

Voor het wijzigen van de geboorteakte, heeft u een 'Verklaring Transgender' nodig. Met de verklaring transgender kunt u naar de burgerlijke stand, in de gemeente waar u bij uw geboorte bent aangegeven. Daar kunnen ze dan uw geslacht wijzigen in uw geboorteakte. U kunt dan ook uw voornaam laten wijzigen. De kosten voor het wijzigen van een geboorteakte kunt u opvragen bij uw gemeente.

Aanvragen ‘Verklaring Transgender’

U kunt een: ‘Verklaring Transgender’ aanvragen bij het Universitair Centrum Psychiatrie via telefoonnummer (050) 361 20 17 of via het e-mailadres [email protected] aanvragen. Het genderteam kan u ook informeren over de kosten hiervan.

Als we uw informatie hebben ontvangen, besluit het Genderteam of u in aanmerking komt om meteen een ‘Verklaring Transgender’ te ontvangen of dat er eerst een afspraak voor een beoordeling door deskundigen noodzakelijk is. Dit is vaak het geval als u geen diagnostische fase heeft doorlopen binnen het UMCG, dus als u niet bekend bent bij het Genderteam.

Bevolkingsonderzoek

In Nederland worden vrouwen automatisch opgeroepen voor bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. Zodra u uw geslacht laat aanpassen in uw geboorteakte, wordt u vanaf dat moment ook, of juist niet meer opgeroepen.

Houdt u daarom met het volgende rekening als u uw geslacht laat aanpassen in uw geboorteakte:

Bevolkingsonderzoek transvrouw

Zodra u als transvrouw uw geslacht wettelijk heeft laten aanpassen in uw geboorteakte, dan wordt u opgeroepen voor bevolkingsonderzoek van de baarmoederhals en borst. Ons advies is om wel mee te doen aan borstonderzoek. Baarmoederhalsonderzoek is niet nodig, hiervoor kunt u zich afmelden. In de oproep staat hoe u dat kunt doen.

Bevolkingsonderzoek transman

Als u transman bent en u heeft u geslacht wettelijk laten aanpassen in uw geboorteakte, dan wordt u niet meer automatisch opgeroepen voor bevolkingsonderzoek van de baarmoederhals en de borsten. Als u uw baarmoederhals en borsten niet chirurgisch heeft laten verwijderen, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts om toch gecontroleerd te worden.

Meer over meedoen aan bevolkingsonderzoeken staat op de website van het RIVM.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Genderteam bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.