Welke operatie u krijgt om de endeldarmtumor weg te halen, hangt af van de plaats, de kenmerken en de grootte van de tumor. De gevolgen van de operatie verschillen dan ook per persoon.
Soms kan het met een kijkoperatie via kleine gaatjes in de buikwand. Dat doen we meestal met een operatierobot. Maar het gebeurt ook dat we een ‘open’ operatie moeten doen via een grotere opening in de buikwand. Soms moeten we ook delen van andere organen weghalen omdat de tumor hierin doorgroeit. Het weghalen van de tumor en alle lymfeklieren van de endeldarm heet een totale mesorectale excisie.
Voor de operatie bespreken we met u of het uiteinde van de dikke darm en het overgebleven deel van de endeldarm of anus weer aan elkaar kunnen worden gezet. Als we een nieuwe verbinding kunnen maken, krijgt u vaak een tijdelijk dunnedarmstoma totdat de verbinding goed is hersteld. Een stoma is een opening voor ontlasting en urine.
Er zijn 2 soorten stoma's mogelijk; een tijdelijke of een definitief stoma. Als we geen nieuwe verbinding kunnen maken of als we de anus weg moeten halen, leggen we een definitief darmstoma aan. Dit kan ook de beste keuze zijn als u incontinentieklachten heeft, er een groot risico is op lekkage van de nieuwe verbinding of als uw lichamelijke gezondheid niet zo goed is.
Soms leggen we een stoma aan voordat we de tumor weghalen. Bijvoorbeeld als u buikklachten heeft omdat de tumor de darm afsluit.
Enkele uitzaaiingen van endeldarmkanker kunnen we vaak weghalen met een operatie. Meestal zitten deze in de lever, soms in de longen of op het buikvlies.