Coloscopie: kijkonderzoek van de darmen

Een coloscopie is een inwendig onderzoek. Tijdens dit onderzoek bekijken we de binnenkant van de dikke darm, de endeldarm, het laatste deel van de dunne darm en het weefsel daaromheen.

We doen een coloscopie om te bekijken of er afwijkingen zijn in de endeldarm, de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm. Bijvoorbeeld een poliep of een tumor, zoals bij darmkanker. Of uitzaaiingen van een andere kankersoort, bijvoorbeeld van een melanoom.

We doen dit onderzoek met een endoscoop. Dit is een dun, soepel slangetje met een kleine camera die we via de anus in de darm schuiven.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

    Als u in het UMCG bent opgenomen, vertelt de verpleegkundige u over het onderzoek en hoe u zich hierop voorbereidt. U krijgt dan ook informatie die u kunt nalezen.

    Om uw darmen goed voor te bereiden past u 3 dagen voor het onderzoek uw eetgewoonten aan. Ook moeten uw darmen goed schoon zijn om het onderzoek te kunnen doen. Daarvoor krijgt u onder andere een speciale spoelvloeistof. 

    Let op: als u deze voorbereidingen niet goed doet, kan het onderzoek niet doorgaan!

    Neem voor de zekerheid schoon ondergoed mee naar het onderzoek. Warme sokken en een lang t-shirt kunnen ook prettig zijn voor de warmte en om u minder bloot te voelen.

  2. De coloscopie gebeurt bij het Endoscopiecentrum van het UMCG. Als u zich bij de aanmeldzuil of de balie heeft gemeld, gaat u in de wachtkamer zitten. Een verpleegkundige haalt u op en brengt u naar de ruimte waar we u voorbereiden op de coloscopie.

    Als u bent opgenomen in het UMCG brengen we u naar het Endoscopiecentrum. We brengen u na het onderzoek ook weer terug naar de verpleegafdeling.

  3. U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van onderen uit en gaat u op de onderzoekstafel liggen. Uw eigendommen kunt u hier onderop leggen. Ook nemen we nog een vragenlijst met u door.

    Via een infuus krijgt u een rustgevend middel en pijnstillers, zodat u slaperig en ontspannen wordt. U krijgt een knijpertje op uw vinger om uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te meten.

    De arts brengt de endoscoop via de anus of via de stoma als u die heeft in uw dikke darm. Dit kan pijn doen. U krijgt via de endoscoop nog wat lucht in uw darmen. Dit zorgt ervoor dat de darm beter te zien is, maar kan wat kramp geven. Winden laten helpt om dit gevoel kwijt te raken. Dit is normaal bij een coloscopie. U hoeft zich hier dus niet voor te schamen.

    Het kan zijn dat we u tijdens het onderzoek vragen van houding te veranderen. De verpleegkundige kan u daarbij helpen.

    Soms verwijdert de arts een stukje weefsel of een poliep voor onderzoek in het laboratorium. Dit doet meestal geen pijn.

    Het onderzoek duurt 30-40 minuten.

  4. U blijft 1-2 uur op de uitslaapkamer en krijgt daar eten en te drinken. Als alles goed gaat, kunt u naar huis. Vraag van tevoren of iemand u thuis kan brengen. De medicijnen die u voor een coloscopie krijgt, beïnvloeden uw reactievermogen. U mag tot 24 uur na het onderzoek daarom bijvoorbeeld niet autorijden, fietsen, belangrijke beslissingen nemen of machines bedienen.

    Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, brengen we u na het onderzoek weer naar de verpleegafdeling.

    Verder kunt u last hebben van winderigheid. Ontspannen en zo nu en dan naar de wc gaan kunnen dan helpen. We adviseren u om op de dag van het onderzoek geen alcohol te drinken. Als u bloedverdunners of insuline gebruikt, kunt u deze ’s avonds meestal weer nemen. Bespreek dit even met uw arts.

    Als er een stukje weefsel weggehaald is, dan kan er bij de ontlasting een beetje bloed meekomen. Dit is normaal en gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

  5. De voorlopige uitslag krijgt u direct na het onderzoek. Als er een stukje weefsel of een poliep is weggehaald, krijgt u de uitslag daarvan telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

    Als u in het UMCG bent opgenomen, vertelt de zaalarts u de uitslag op de verpleegafdeling. Dit gebeurt nog dezelfde dag of op de dag na het onderzoek. De uitslag van weefselonderzoek krijgt u ongeveer 5 dagen na het onderzoek.

Bijwerkingen en risico's

Meestal zijn er geen problemen na een coloscopie. Als er bij u een poliep is weggehaald, is er een klein risico op een bloeding. Soms is dan een spoedbehandeling nodig.

Wanneer bellen?

Bel ons als u:

  • erge pijn heeft
  • zwarte ontlasting heeft
  • bloed blijft verliezen via uw anus en/of als het bloeden erger wordt

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 - 12.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 23 66.

Bel buiten deze tijden het algemene nummer van het UMCG: (050) 361 61 61. Vraag naar de arts maag-, darm- en leverziekten die dienst heeft.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Endoscopiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?