Kijkonderzoek darmen

Tijdens dit onderzoek bekijken we de binnenkant van de dikke darm, de endeldarm, het laatste deel van de dunne darm en het weefsel daaromheen. Dit kijkonderzoek heet een coloscopie.

We doen een coloscopie om te bekijken of er afwijkingen zijn in de endeldarm, de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm. Bijvoorbeeld een poliep of een tumor, zoals bij darmkanker. Of uitzaaiingen van een andere kankersoort, bijvoorbeeld van een melanoom.

We doen dit onderzoek met een endoscoop. Dit is een dun, soepel slangetje met een kleine camera die we via de anus in de darm schuiven.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag een aantal dagen voor het onderzoek geen bloedverdunners en staaltabletten gebruiken, bijvoorbeeld. En uw darmen moeten goed schoon zijn. Daarvoor krijgt u onder andere een speciale spoelvloeistof. Als u de coloscopie via een stoma krijgt, heeft u speciale stomazakjes nodig. Onze stomaconsulent kan u daarover adviseren.

 2. De coloscopie gebeurt bij het Endoscopiecentrum van het UMCG. Als u zich bij de balie heeft gemeld, gaat u in de wachtkamer zitten. Een verpleegkundige haalt u op en brengt u naar  de onderzoekskamer.

 3. U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van onderen uit en gaat u op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. Via een infuus krijgt u een rustgevend middel en pijnstillers, zodat u slaperig en ontspannen wordt. U krijgt een knijpertje op uw vinger om uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te meten.

  De arts brengt de endoscoop via de anus in uw dikke darm. Dit kan pijn doen. U krijgt via de endoscoop nog wat lucht in uw darmen. Dit zorgt ervoor dat de darm beter te zien is, maar kan wat kramp geven. Winden laten helpt om dit gevoel kwijt te raken. Dit is normaal bij een coloscopie. U hoeft zich hier dus niet voor te schamen. Soms verwijdert de arts een stukje weefsel of een poliep voor onderzoek in het laboratorium. Dit doet meestal geen pijn.

  Het onderzoek duurt 30-40 minuten.

 4. U blijft 1-2 uur op de uitslaapkamer en krijgt daar eten en te drinken. Als alles goed gaat, kunt u naar huis. Vraag van tevoren of iemand u thuis kan brengen. De medicijnen die u voor een coloscopie krijgt, beïnvloeden uw reactievermogen. U mag de rest van de dag daarom bijvoorbeeld niet autorijden, fietsen of machines bedienen.

  Verder kunt u last hebben van winderigheid. Ontspannen en zo nu en dan naar de wc gaan kunnen dan helpen. We adviseren u om op de dag van het onderzoek geen alcohol te drinken. Als u bloedverdunners of insuline gebruikt, kunt u deze ’s avonds meestal weer nemen. Bespreek dit even met uw arts.

  Als er een stukje weefsel weggehaald is, dan kan er bij de ontlasting een beetje bloed meekomen. Dit is normaal en gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

 5. De voorlopige uitslag krijgt u direct na het onderzoek. Als er een stukje weefsel of een poliep is weggehaald, krijgt u de uitslag daarvan telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Bijwerkingen en risico's

Meestal zijn er geen problemen na een coloscopie. Als er bij u een poliep is weggehaald, is er een klein risico op een bloeding. Soms is dan een spoedbehandeling nodig. Bel naar het Endoscopiecentrum op het telefoonnummer (050) 361 23 66 of het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61 als:

 • u erge pijn heeft
 • u zwarte ontlasting heeft
 • als u bloed blijft verliezen via uw anus en/of als het bloeden erger wordt

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Endoscopiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.