Transplantatiecentrum Orgaan doneren bij leven

Een transplantatie is niet mogelijk zonder een donor. De meeste transplantatiepatiënten moeten wachten totdat er een geschikt donororgaan van een overledene beschikbaar is. En dat kan lang duren, soms te lang.

Voor lever- en niertransplantatiepatiënten is een levende donor een goed alternatief. Niet alleen omdat er te weinig orgaandonoren zijn, maar ook omdat een transplantatie met een levende donor vaak een beter resultaat heeft. Een stamceltransplantatie is zelfs alleen mogelijk met stamcellen van een levende donor.

Vaak zijn het ouders , familieleden of vrienden/kennissen die een stukje van hun lever, een nier of stamcellen beschikbaar stellen voor transplantatie. Maar soms is de donor een onbekende, en zogenaamde anonieme donor.

Donatie bij leven

Je leest hier veel informatie over donatie bij leven. Of het nu gaat om een geheel vrijblijvende oriëntatie of als je al hebt besloten aan wie je wilt doneren.

Donatie bij leven is in eerste instantie bedoeld als aanvulling op de schaarse donororganen van overledenen. Een van de voordelen van een transplantatie met een levende donor is dat deze op een gunstig moment kan worden gepland. De wachttijd voor de ontvanger is vaak kort, waardoor hij of zij in een zo goed mogelijke conditie getransplanteerd kan worden.

Inmiddels is er binnen het UMCG Transplantatiecentrum en ook daarbuiten veel ervaring opgedaan met levende donor-transplantatie. Op dit moment zijn de resultaten van transplantatie met een (deel van een) orgaan van een levende donor zelfs beter dan een transplantatie met een donororgaan van een overledene. Daarom worden - waar mogelijk - patiënten gestimuleerd om een levende donor in de eigen familie- of kennissenkring te vinden. Komt het tot een goede match, dan kan de transplantatie worden gepland.

Ook waar patiënten, of ouders van kinderen, via social media naar een donor zoeken zijn wij bereid deze zoektocht te ondersteunen. Mensen die zich bij ons melden naar aanleiding van een oproep in de media doneren in principe anoniem. Zij hebben hierbij geen specifieke ontvanger voor ogen. Deze anonieme donoren nemen wij graag op in de zogenaamde ‘donorpool’. Uitsluitend wanneer er na de transplantatie bij zowel de donor als de (naasten van) ontvanger de wens is met elkaar in contact te komen, dan zullen wij dit met beide partijen bespreken.

Meer weten?

Stuur hieronder een bericht aan de coördinatoren donatie bij leven.

  • Als je je bij ons aanmeldt voor levende donatie dan kun je alleen doneren aan patiënten die in het UMCG worden behandeld.
  • Het is belangrijk om het traject af te stemmen met je werkgever (indien van toepassing) maar dit hoeft niet heel vroeg in het traject, afstemming kan in samenspraak met ons.
  • Het afstaan van een nier of deel van een lever heeft geen invloed op bestaande verzekeringen, maar mogelijk wel op nieuwe verzekeringen. Ditzelfde geldt voor het geval dat er tijdens de onderzoeken ziektes of afwijkingen aan het licht komen.
  • De financiële gevolgen hiervan worden niet gecompenseerd door de onkostenvergoeding donatie bij leven. Het kan daarom verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheids- of levensverzekering af te sluiten voordat de voorbereidende onderzoeken beginnen.
  • Woon je in het buitenland en wil je in Nederland doneren, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Je kunt contact met ons opnemen voor de bijzonderheden.
 • Kijk voor informatie over stamceldonatie op www.matchis.nl.