Chronische pijn: behandeling

Als een behandeling bij het UMCG Pijncentrum geschikt is voor u, dan zijn er verschillende mogelijke behandelingen.

Mogelijke behandelingen

Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw pijnklachten. Dit bespreken we samen met u. Mogelijke behandelingen zijn:

 • Soms proberen we met medicijnen ervoor te zorgen dat u minder pijn heeft/last heeft van pijnklachten. U krijgt een medicijn om te proberen. Na een paar weken bespreken wij met u of de pijn minder erg is geworden. U houdt hiervoor een pijndagboek bij. Hierin schrijft u elke dag op hoe erg de pijn is, welke medicijnen u heeft genomen en of u bijwerkingen heeft daarvan.


 • Met een zenuwblokkade zorgen we ervoor dat een zenuw de pijnprikkel niet meer doorgeeft aan de hersenen. We spuiten een verdoving in de zenuw die de klachten geeft. Bijvoorbeeld de intercostaal blokkade, lumbale sympathicus blokkade, facetblokkade of plexus coeliacus/nervus splanchinicus blokkade. Zo heeft u minder last van de pijn. Heel soms verdwijnt de pijn helemaal.


 • Bij neuromodulatie behandelen we zenuwen van het ruggenmerg met elektrische stroompjes. Dit heet ook wel ruggenmergstimulatie. We veranderen daarmee de signalen die het ruggenmerg naar de hersenen stuurt waardoor u minder pijn ervaart.


 • Een chordotomie is een behandeling tegen erge pijn bij kanker aan 1 kant van het lichaam. We onderbreken de lange zenuwbanen in het ruggenmerg. Deze zenuwbanen geven de pijnprikkels door aan uw hersenen. Door de banen te onderbreken voelt u de pijn niet meer. Dit blijft zo. Het onderbreken van deze lange zenuwbanen doen we door een warme naaldpunt in de zenuwbaan te plaatsen. We noemen dit ook wel warmtebehandeling.

  De pijnbanen in het ruggenmerg kruisen elkaar, daarom vindt de behandeling rechts plaats als u links pijn heeft en andersom.


 • Pijnrevalidatie kan zinvol zijn wanneer u wordt beperkt in uw dagelijkse leven door chronische pijn aan het houdings- en bewegingsapparaat. Wij verwijzen u dan door naar een revalidatiearts, bijvoorbeeld in het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. Samen met uw behandelaar zoekt u een manier om de gevolgen van uw ziekte of beperking te verminderen of te stoppen. Als herstel niet mogelijk is, kunt u hiermee leren omgaan.


 • Combinatiebehandelingen zijn behandelingen die we samen met een van bovenstaande behandelingen doen.

  Qutenza

  Qutenza is een behandeling van een huidgebied dat overgevoelig is voor lichte aanrakingen. De Qutenza huidpleister zorgt ervoor dat dit gebied minder pijnprikkels doorgeeft aan de hersenen. Hierdoor neemt de pijn af.

  TENS

  TENS is een afkorting van transcutane elektrische neurostimulatie. Bij de behandeling geven we zwakke elektrische stroompjes door uw huid heen aan uw zenuwen. Door de elektrische stroompjes werken de pijnzenuwen minder goed. Daardoor kan u minder pijn voelen.

  Psycholoog

  Chronische pijn heeft invloed op uw emoties en sociale contacten. Met een psycholoog gespecialiseerd in chronische pijn bespreekt u de problemen die u ervaart in het dagelijkse leven en hoe u hier mee om kunt leren gaan.


Behandelteam

Alle in chronische pijn gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Een voorbeeld hiervan is HartNet, waarin we samenwerken voor de hartzorg in Noord-Nederland.


Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Voor patiënten met chronische pijn is de balans tussen activiteiten, werk, rust en energie belangrijk. Doet u te veel, dan is de kans groot dat uw pijn aanhoudt of zelfs erger wordt. Het maken van keuzes kan bepalend zijn voor uw kwaliteit van leven en het succes van uw pijnbehandeling.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Pijncentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.