TENS: behandeling bij erge pijn

De TENS-behandeling is voor patiënten met veel pijn. Met een TENS-apparaat geven we de zenuwen via de huid zwakke elektrische stroompjes. Dit blokkeert de pijnprikkel. Dit kan ervoor zorgen dat u minder pijn voelt.

Als u ergens pijn hebt in het lichaam, gaat er vanaf die plek een pijnsignaal via de zenuwen naar het ruggenmerg. Het ruggenmerg stuurt het pijnsignaal door naar de hersenen. Als dit signaal bij de hersenen komt, voelt u pijn. TENS kan op verschillende manieren de pijn verminderen. De verpleegkundige bepaalt welke manier voor u het meest geschikt is.

De TENS-behandeling is veilig. En doet geen pijn. De oorzaak van de pijn gaat niet weg door de behandeling.

Wanneer doen we een TENS-behandeling?

We geven TENS bij pijn die iemand al een langere tijd heeft. Uw pijnspecialist bepaalt of een TENS-behandeling geschikt voor u is.

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Bel ons als u geen pijnklachten meer heeft, of als u koorts hebt of ziek bent. De behandeling kan dan niet doorgaan. We plannen dan een nieuwe afspraak.

 2. Voor deze afspraak gaat u naar het UMCG Pijncentrum. Als u bent opgenomen in het UMCG of in UMCG Beatrixoord, dan komen wij bij u langs voor de intake en controle afspraken.

 3. Voor de behandeling gebruiken we een TENS-apparaat. Dit is een apparaatje waaraan 1 of 2 kabeltjes zitten. Aan het eind van deze kabeltjes zitten 2 of 4 plaatjes. Dat zijn de elektrodes.

  Tijdens de eerste afspraak plakt de verpleegkundige de elektrodes op de juiste plaats, stelt het apparaat in en legt uit hoe het apparaat werkt. U krijgt een uitleg mee hoe u het apparaatje thuis gebruikt. De verpleegkundige vertelt ook hoe vaak en hoelang u het apparaat mag gebruiken.

  Let er bij het gebruik van het TENS-apparaat op dat:

  • TENS niet onder de douche of in bad gebruikt. TENS en elektroden kunnen niet tegen water
  • u het apparaat uitzet voordat u de elektrodes weghaalt of verplaatst
  • u niet mag autorijden als u het TENS-apparaat gebruikt. De elektrode kan soms losschieten van het kabeltje. Dit kan een een schrikreactie geven.

  U krijgt het apparaat voor een proefperiode van Eurocept. ​Het TENS-apparaat slaat op hoe vaak en hoelang u het gebruikt. Na de proefperiode bekijken we tijdens een controle afspraak of de TENS-behandeling een goede manier is om uw pijn te behandelen. Als dit zo is, , dan vraagt de verpleegkundige het TENS-apparaat voor u aan via uw zorgverzekeraar. U leent het apparaat dan via uw zorgverzekeraar van Eurocept.

 4. Als de behandeling niet of niet goed werkt, overleggen we met uw verwijzer of er misschien andere mogelijkheden zijn om uw pijnklachten te behandelen.

 • De behandeling heeft geen bijwerkingen en is veilig. Wel kan het voorkomen dat als de elektrodes te lang op de huid zitten of als het te warm is, u last krijgt van uw huid. Als u last krijgt van huidirritatie zoals jeuk, of een beschadigde huid, stop dan met TENS en neem contact op met de verpleegkundige.


Bijwerkingen en risico's

De behandeling heeft geen bijwerkingen en is veilig. Wel kan het voorkomen dat als de elektrodes te lang op de huid zitten of als het te warm is, u last krijgt van uw huid. Als u last krijgt van huidirritatie zoals jeuk, of een beschadigde huid, stop dan met TENS en neem contact op met de verpleegkundige.

Tips voor thuis

 • Wanneer de gel van de elektroden droog is geworden kunt u dit weer nat maken met een paar druppels water. Wacht even met aanbrengen op de huid tot het water is opgenomen door de gel.
 • Gemiddeld gaat één paar elektroden ongeveer 2-3 weken mee. Wanneer de elektroden brandend, stekend of jeukend aanvoelen dan moeten ze worden vervangen.
 • Plaats de elektroden nooit op een kapotte of geïrriteerde huid!
 • Wanneer het warm weer is en u veel zweet kunnen de elektroden niet goed blijven plakken. Leg de elektroden aan het einde van de dag terug in de koelkast. Zo blijft de gel stevig en blijven de elektroden overdag beter plakken. Als u de elektroden in de koelkast legt, plak ze dan eerst terug op het folie waarop u ze kreeg.
 • Gebruik geen bodylotion of olie op de plaats waar de elektroden worden geplakt. Deze producten zijn op oliebasis. De gel van de elektroden is op waterbasis.

Extra informatie

We doen geen TENS behandeling als:

 • u een ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator) heeft
 • u 1 tot 3 maanden zwanger bent
 • u epilepsie heeft

Heeft u nog vragen?

U kunt het Pijncentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.