Wat is chronische pijn?

Pijn is een vervelende en emotionele ervaring. Iemand heeft chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden duren. De oorzaak van de chronische pijn is vaak moeilijk te bepalen. Ook de behandeling ervan is lastig.

Er zijn verschillende soorten pijn. Pijn door een wond of ongeluk is acute pijn. Deze pijn heeft een beschermende functie. De oorzaak is vaak duidelijk en de pijn is goed te behandelen.

Bij chronische pijn vinden we de oorzaak voor de pijnklachten niet altijd. Ook de behandeling ervan is soms lastig.

Chronische pijn: geen symptoom, maar een ziekte

Pijnklachten die langer bestaan hebben invloed op het zenuwstelsel. Het reageert gevoeliger op prikkels, zoals licht, geluid en pijn. Omdat u sneller last heeft van deze prikkels, heeft u vaak ook meer moeite met uw werk, relatie of hobby’s. Door deze emotionele en sociale gevolgen kunnen de pijnklachten die u al heeft erger worden. Chronische pijn is dan ook een ziekte op zich.

Hoe vaak komt het voor?

Een op de 3 tot 5 mensen heeft chronische pijn. In Nederland zijn er dus meer dan 3,2 miljoen mensen met pijnklachten. Hoeveel pijn iemand heeft verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zoveel last van hun pijnklachten, dat hulp nodig is.

Oorzaken

Het is moeilijk om te ontdekken waardoor iemand chronische pijn heeft. Maar het kan bijvoorbeeld komen door schade, trauma of een ziekte.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Pijncentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.