Baarmoederhalskanker: behandeling

Als blijkt dat u baarmoederhalskanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt daarvoor onder meer naar de grootte en de kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor baarmoederhalskanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of om uw leven te verlengen, als dat kan.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Kinderwens

Een deel van de vrouwen met baarmoederhalskanker heeft een kinderwens. We kijken samen met u of we kunnen kiezen voor een behandeling waarbij u nog steeds kinderen kunt krijgen. Dit is soms mogelijk.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor baarmoederhalskanker. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meerdere van deze behandelingen:

 • Baarmoederhalskanker die alleen in de baarmoederhals zit, behandelen we meestal met een operatie. Welke operatie dit is, hangt af van de plaats en de grootte van de tumor. De behandeling is bedoeld om u te genezen. Mogelijke operaties zijn:

  • een conisatie. We halen een kegelvormig stukje van de baarmoederhals en soms ook de lymfeklieren in het bekken weg.
  • een baarmoederverwijdering. We halen de baarmoeder en soms ook de lymfeklieren in het bekken weg. Deze operatie heet ook wel een hysterectomie.
  • een Wertheim-operatie. Hierbij halen we ook de lymfeklieren en het steunweefsel rondom de baarmoeder en het bovenste deel van de vagina weg.
  • een trachelectomie. Als u een kinderwens heeft, is het soms mogelijk in plaats van een Wertheim-operatie een trachelectomie te doen. U houdt dan uw baarmoeder.
 • Soms is een operatie niet de beste behandeling. Dat kan te maken hebben met het stadium van de ziekte, of met uw conditie. Dan kiezen we voor bestraling vaak samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Deze behandeling is bedoeld om te genezen.

  Bestraling bij baarmoederhalskanker bestaat meestal uit inwendige bestraling en uitwendige bestraling. We bestralen de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, het bovenste deel van de vagina en de lymfeklieren in het bekken.

  Na een operatie krijgt u soms ook nog bestraling of chemoradiatie. Beide behandelingen zijn bedoeld om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen en de kans dat de ziekte terugkomt kleiner te maken.

  Bestraling of chemotherapie kan ook een behandeling zijn om klachten te verminderen en de ziekte te remmen als u niet meer beter wordt.

Behandelteam

Alle in kanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'De patiënt is de piloot en de verpleegkundige de co-piloot'‘
Evelyn Finnema
Evelyn Finnema
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

Samenwerken voor de beste zorg

Voor de gynaecologische kankersoorten, zoals baarmoederhalskanker, bestaat een nauwe samenwerking in de regio Noordoost-Nederland tussen de behandelteams van Medisch Spectrum Twente, Isala en het UMCG. Wekelijks bespreken zij samen de patiënten uit deze hele regio.

Met dit samenwerkingsverband streven we ernaar de beste zorg te leveren, dicht bij huis als het kan en verder weg als het moet.

Als u baarmoederhalskanker heeft, gaat u voor een operatie naar het UMCG. Als bestraling of chemotherapie voor u de beste behandeling is, gebeurt dit meestal in het Medisch Spectrum Twente of in het Isala.

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.