Spreekuur kinderen
Behandeltraject voor kinderen met constitutioneel eczeem
De afdeling Dermatologie van het UMCG heeft een speciaal behandeltraject voor kinderen (en hun ouders) met eczeem. Naast de behandeling besteden we veel tijd het geven van informatie over en het aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor een goede thuisbehandeling.
Het traject bestaat uit 3 poliklinische consulten verspreid over 3 à 4 maanden bij een dermatoloog of verpleegkundig specialist, een voorlichting in een kleine groep en eventueel tussentijdse telefonische of e-mailcontacten. De eerste 2 consulten worden van te voren ingepland door het planbureau. De volgende consulten worden per keer afgesproken door patiënt en arts.
Eerste consult (20 minuten)
In het eerste consult staan diagnose en behandeling centraal. De behandelaar stelt de diagnose op basis van de informatie die u geeft over het eczeem van uw kind. Daarna doet de behandelaar u een behandelvoorstel.
Tweede consult (20 minuten) en voorlichting (2x 30 minuten)
Twee weken bespreken we tijdens een afspraak hoe de behandeling gaat. Voor of na dat gesprek krijgt u een groepsvoorlichting met uitleg en instructie over de zalfbehandeling, over (voedsel)allergie bij eczeem en adviezen voor jeuk en krabben. Na deze intensieve middag heeft u enige weken tijd om het geleerde in praktijk te brengen. De voorlichting is van 13:20-14:20 op de polikliniek.
Laatste consult
In het laatste consult worden het eczeem en de behandeling geëvalueerd. Uw behandelaar zal uw observaties ten aanzien van een eventuele (voedsel)allergie met u doornemen. Uw eigen arts wordt op de hoogte gesteld van de behandeling hier. En hiermee is het behandeltraject afgerond. Bij onvoldoende resultaat is een vervolgafspraak mogelijk. Indien nodig wordt uw kind verwezen naar allergoloog en / of diëtist van de kinderkliniek. Verwijzing naar het multidisciplinaire spreekuur voor kinderen met meervoudige allergische problematiek is ook een mogelijkheid.
U kunt uw vragen of problemen natuurlijk ook tussendoor bespreken. Dit kan tijdens een afspraak op de polikliniek, telefonisch of via e-mail.
Multidisciplinair spreekuur voor kinderen met meervoudige allergische problematiek
Dit spreekuur is speciaal voor kinderen met meer dan twee van de volgende aandoeningen: eczeem, astma, hooikoorts en (voedsel)allergieën. De kinder(long)arts, kinderallergoloog, dermatoloog en verpleegkundig specialist in het UMCG die uw kind behandelen kunnen uw kind in overleg met u naar dit specifieke spreekuur verwijzen.
Afhankelijk van de problematiek, wordt uw kind tijdens het spreekuur onderzocht door een dermatoloog, verpleegkundig specialist, kinderlongarts, kinderallergoloog en een diëtist. Het doel van dit multidisciplinaire spreekuur is verder onderzoek en afstemming in de behandeling.
Het spreekuur wordt eenmaal per zes weken gehouden op dinsdagmiddag, bij Dermatologie, Fonteinstraat 17. Er wordt tijdens het spreekuur geen onderzoek gedaan dat belastend voor uw kind kan zijn, zoals bloed prikken.
Het behandelteam
Kinderallergoloog
De kinderallergoloog stelt vragen over mogelijke allergieën en voedselallergie in het bijzonder. Op basis van uw informatie kan de kinderallergoloog besluiten tot verder onderzoek, zoals een voedsel provocatietest of tot een uitgebreide voedselanamnese bij de diëtist.
Diëtist
De diëtist bekijkt en beoordeelt de voeding van uw kind in relatie met de klachten. Zij kijkt naar de volwaardigheid van de voeding en geeft voedingsadviezen.
Kinderlongarts
De kinderlongarts zal specifieke informatie vragen over de klachten van bovenste en onderste luchtwegen; het keel-, neus en oorgebied en de longen. De arts zal ook naar de longen luisteren. Soms zal er in een latere fase extra onderzoek van de longen nodig zijn, bijvoorbeeld een longfunctieonderzoek.
Dermatoloog
De dermatoloog informeert naar de huid, het eczeem en jeuk. De arts zal de huid bekijken en een voorstel doen voor een zalfbehandeling of de huidige behandeling voortzetten.
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundig specialist geeft uitleg en instructie over de voorgeschreven zalven en zoekt samen met u naar geschikte basiszalven.
Doktersassistent op de polikliniek
De doktersassistent op de polikliniek meet en weegt uw kind. Zij geeft uitleg en instructie over de medicatie voor astma en allergie. Als u deze medicatie al gebruikt zal ze de techniek controleren en vragen beantwoorden.
Afhankelijk van de problematiek kan het behandelteam uitgebreid worden met een algemene kinderarts, een kindergastro-enteroloog, een keel-neus-oorarts, een psycholoog en een maatschappelijk werker.
Na afloop van het spreekuur wordt het beleid door de verschillende behandelaars doorgesproken en vastgesteld. De verpleegkundig specialist zal u de volgende dag bellen om het voorgestelde beleid met u door te spreken. U krijgt dan ook de gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen.
De verwijzend arts en uw huisarts ontvangen na het spreekuur een brief met de bevindingen en adviezen.
Spreekuur volwassenen
Aanvullend zorgtraject arbeidsdermatologie
Een arbeidsdermatologische expertise bestaat uit een basispakket, met 2 aanvullende modules. Het basispakket bestaat uit:
- een uitgebreide (arbeids)anamnese
- probleemanalyse
- beoordeling van de relevantie van de testresultaten van allergieonderzoek
- individueel advies met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen en preventie
- en gerichte advisering en voorlichting
Voor de uitvoering van het basisonderzoek kan het nodig zijn dat de patiënt een aantal weken aangepast werk doet, dus zonder relevante expositie. Als dit geïndiceerd is zal hierover contact worden opgenomen met de bedrijfsarts. Op indicatie kan dit basispakket aangevuld worden met de volgende modules:
- Allergieonderzoek met ‘eigen’ stoffen: stoffen/producten uit de werkomgeving die verdacht zijn voor het veroorzaken van de huidklachten worden opgevraagd bij de fabrikant. Nadat van deze stoffen een testreeks is gemaakt, vindt allergieonderzoek plaats.
- Werkplekbezoek: een medewerker van afdeling dermatologie bezoekt de werkplek en bekijkt daarbij de werkprocessen en beoordeelt de mate van huidbelasting. Zonodig worden monsters genomen voor verder onderzoek.
Het onderzoek wordt gedaan door een gespecialiseerd verpleegkundig specialist, een dermatoloog en/of allergoloog en een klinisch arbeidsgeneeskundige, c.q. bedrijfsarts. Schriftelijke rapportage van de expertise vindt plaats naar bedrijfsarts, huisarts en betrokken werknemer.
De kosten worden niet door de reguliere ziektekostenverzekeraar vergoed en worden bij de verwijzer of werkgever gedeclareerd. De kosten die wel worden vergoed door de zorgverzekeraar, zoals regulier allergieonderzoek, worden niet bij verwijzer of werkgever in rekening gebracht. Deze komen ten laste van de zorgverzekering van de patiënt. Dit kan van invloed zijn op het eigen risico. Dit traject wordt meestal aangevraagd door een bedrijfs- over verzekeringsarts.
Begeleidingstraject arbeidsdermatologie
Een begeleidingstraject bestaat uit een uitgebreide arbeidsanamnese en individueel advies met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen en preventie, en gerichte advisering en voorlichting. Tevens wordt een werkplekbezoek verricht om zicht te krijgen op de mogelijkheden voor preventie en werkaanpassing. Daarnaast wordt tijdens het begeleidingstraject aandacht besteed aan het leren omgaan met eczeem, de behandeling met (hormoon)zalven en leefregels.
De kosten voor dit begeleidingstraject worden niet door de reguliere ziektekostenverzekeraar vergoed en worden bij de verwijzer of werkgever gedeclareerd. Dit traject wordt in het algemeen aangevraagd door een bedrijfs- over verzekeringsarts.