Mohs-chirurgie

Mohs-chirurgie is een operatie om huidkanker laagje voor laagje weg te halen. Tussentijds onderzoeken we de laagjes op tumorcellen. Dit doen we totdat we geen huidkanker meer vinden.

Mohs-chirurgie is een operatie waarbij we een laagje huidkanker weghalen en dit laagje direct onder de microscoop bekijken. Als we nog huidkanker vinden in dit laagje, halen we nog een laagje weg. Door de tumor laagje voor laagje weg te halen, wordt de wond niet groter dan nodig is.

Wanneer doen we Mohs-chirurgie?

We gebruiken Mohs-chirurgie bij een aantal vormen van huidkanker. We doen de operatie vooral bij een basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom of merkelcarcinoom op het hoofd of in de hals. Mohs-chirurgie kan ook een geschikte behandeling zijn bij:

  • een grote tumor
  • huidkanker die groeit met zogenaamde ‘uitlopers’
  • huidkanker die niet helemaal weggehaald is
  • huidkanker die is teruggekomen na een eerdere behandeling

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Op de dag van de operatie mag u geen sieraden dragen en crème of make-up gebruiken, bijvoorbeeld. En als u rookt, stop daar dan van 10 dagen voor tot 10 dagen na de operatie mee. Dit is om uw wond zo goed mogelijk te laten genezen.

    U kunt na de operatie niet zelf naar huis rijden. Vraag of iemand u naar huis kan brengen.

  2. Voor deze behandeling gaat u naar de polikliniek Dermatologie en Interne geneeskunde.

  3. U krijgt een plaatselijke verdoving op de plek waar we u gaan opereren, zodat u niets van de behandeling voelt.

    We snijden de tumor en een beetje extra weefsel eromheen weg. Dit laagje huid onderzoeken we direct. U krijgt een verband op de wond en wacht 1-2 uur.

    Als de randen van het huidlaagje niet ‘schoon’ zijn, haalt de arts nog een stukje huid weg, dat we ook direct onderzoeken. We herhalen dit totdat we geen kankercellen meer vinden en de huidkanker dus helemaal weg is.

    Dan hechten we de wond en krijgt u een drukverband. Meestal duurt het hechten 1-1,5 uur.

    Soms is er een huidtransplantatie nodig, bijvoorbeeld als de wond erg groot is. We gebruiken dan een stukje huid van een ander deel van uw lichaam om de wond dicht te maken. Som laten we de wond helemaal of voor een deel open. Bijvoorbeeld als u een infectie kunt krijgen, of als we verwachten dat het resultaat dan mooier wordt.

    Als u een hele grote wond heeft die beter door een plastisch chirurg dichtgemaakt kan worden, verbinden we de wond. U krijgt dan een paar dagen later een nieuwe operatie.

    Hoelang de behandeling duurt, hangt onder andere af van het aantal laagjes dat we weghalen en van hoe we de wond hechten. De behandeling kan soms wel een hele dag duren.

  4. Na de behandeling kunt u naar huis. U krijgt advies over het verzorgen van de operatiewond. Ook hoort u wanneer u moet bellen en wat u verder moet doen om zo goed mogelijk te herstellen. Hou er rekening mee dat u na de operatie niet zelf kunt rijden.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan.

U krijgt in de eerste dagen na de operatie een rode of blauwe kleur op de plek van de wond. Als de wond in de buurt van het oog zit, kan daar een zwelling ontstaan. Dit is normaal en gaat meestal vanzelf weer over.

Na Mohs-chirurgie kunt u een nabloeding of een wondinfectie krijgen, maar dit komt erg weinig voor.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. Bekijk wat we doen en hoe we dat doen.

Meer weten?

U kunt de polikliniek Dermatologie en Interne geneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.