Afdeling Abdominale Chirurgie

Op de afdeling Abdominale Chirurgie behandelen we mensen met ziektes aan het spijsverteringskanaal. Dit is een verzamelnaam voor de slokdarm, de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever, de galwegen en de galblaas. We werken nauw samen met de andere zorgverleners die bij de behandeling van deze ziektes betrokken zijn.

Vooral patiënten met zeldzame en ingewikkelde klachten en ziektes aan het spijsverteringskanaal worden doorverwezen naar het UMCG. Ons team is gespecialiseerd in:

Ook doen we in het UMCG soms minder complexe operaties, zoals een liesbreukoperatie of een galblaasverwijdering. Dit doen we als mensen ziektes hebben (gehad) die invloed kunnen hebben op de operatie.

Veel van de abdominale chirurgen binnen het UMCG voeren ook transplantaties uit zoals niertransplantaties en dunnedarmtransplantaties.

Kennismaken

Als een patiënt naar ons verwezen is hebben de patiënt en chirurg eerst een afspraak op de polikliniek Buik. We maken kennis met elkaar en bespreken de mogelijke operatie met eventuele onderzoeken. Ook bespreken we afspraken bij andere specialismen en de opname op de verpleegafdeling.

Samen beslissen

Een juiste keuze maken over de behandeling is heel belangrijk. Wij helpen daarbij met uitgebreide uitleg over de behandelmogelijkheden en alle voor- en nadelen. Wat vindt iemand belangrijk en wat betekent dat voor de behandeling daar draait het om.

Rond de operatie

Voor een operatie bespreken we hoe u zich goed voorbereidt en daarmee de kans vergroot op een goed herstel. We geven u onder andere adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken.

Na een operatie en opname in het ziekenhuis maken we altijd een controle-afspraak op de polikliniek. Hoe vaak, hoelang en bij wie je onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

UMCG Expertisecentrum voor Familiaire Darmkanker

Daarnaast is het UMCG een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen op het gebied van darmkanker (familiair en erfelijk). Een zeldzame aandoening is een ziekte die minder dan 1 op de 2.000 mensen heeft.

Het ministerie van VWS ​heeft het UMCG aangewezen als expert in deze zorg.

Contact met Abdominale Chirurgie

Heeft u vragen over bezoek? U kunt ons bellen via de polikliniek Buik van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.