Wetenschappelijk onderzoek Abdominale Chirurgie

De afdeling Abdominale Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een internationaal actieve en organisatorische rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich vooral op het verbeteren van de zorg rondom abdominaal chirurgische patiënten.

Landelijk en internationaal onderzoek naar opereren in de buikholte

Ons team is intensief betrokken bij landelijk en internationaal onderzoek naar de verschillende ziektes in de buikholte die we behandelen. Zo brengen we alle kennis en ervaring die we hebben bij elkaar en werken we intensief samen met collega’s uit andere medische centra om optimale zorg te kunnen bieden voor patiënten.

Daarnaast zijn onze abdominale chirurgen in het bijzonder gespecialiseerd in:

Robot- en beeldgestuurd opereren

We onderzoeken de mogelijkheden om meer robotica en beeldvormingstechnieken in te zetten tijdens operaties. Het doel daarvan is de operatieve ingreep heel precies uit te voeren en tegelijkertijd zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door te opereren via een kijkoperatie in plaats van een 'open' operatie. Zo kunnen we patiënten nog beter behandelen en herstellen zij sneller van een operatie.

Lees meer over ons onderzoeksprogramma ROBOTICS.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een weloverwogen keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u dit wel of niet wilt.