In het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG worden jaarlijks 140-150 veel te vroeg geboren baby's opgenomen uit de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Drenthe. De baby's komen terecht op de Intensive Care Neonatologie, de intensive care afdeling voor pasgeborenen. Hier ontvangen zij speciale zorg, want ze hebben een verhoogd risico op verschillende problemen rond groei, beweging en ontwikkeling.
Baby ligt in een couveuse

Volgens Arie Bos (neonatoloog en hoogleraar Kindergeneeskunde in het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG) is het belangrijk om eventuele afwijkingen zo vroeg mogelijk op te sporen om de gevolgen op latere leeftijd te kunnen minimaliseren. In een bewegingsanalyse (die internationaal bekend staat als General Movement Assessment, ofwel GMA) op basis van videobeelden zouden dergelijke afwijkingen beter beoordeeld kunnen worden met behulp van kunstmatige intelligentie.

Daarom startte Arie Bos in 2016 samen met zijn collega's van NeoLifeS een onderzoek met als doel problemen en risicofactoren bij premature baby's te identificeren. De cohort bevat informatie over onder andere de longen, ademhaling, infecties en over de start en verloop van de zwangerschap van moeder en kind. Arie Bos: "Door systematisch klinische gegevens van alle ziekenhuizen, van ingevulde vragenlijsten door ouders en van bewegingspatronen van de baby te verzamelen en te beoordelen, kunnen we onze intensieve zorg voor premature baby's verbeteren." Daarnaast werken het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG en NeoLifeS samen met Neolook Solutions. Zij ontwikkelen video augumented services voor intensieve zorg voor neonatologie en kindergeneeskunde waardoor kunstmatige intelligentie en algoritmen een geautomatiseerde analyse uitvoeren van de bewegingen van de baby’s op basis van video opnamen. Het ondersteunt NeoLifeS met de ontwikkeling en uitbreiding van de bewegingsanalyse (GMA).

Early Moves

Het project Early Moves zet kunstmatige intelligentie in op de IC Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG. Hiermee kan na drie maanden al worden vastgesteld of een baby een normale of afwijkende ontwikkeling doorloopt. Het project wordt ingezet om vroegtijdig voorspellende bewegingspatronen te detecteren bij premature baby's.

Award

We zijn dan ook enorm trots dat Early Moves de Computable Award 2023 heeft gewonnen in de categorie 'Gezondheidszorg Project'. Binnen het project kunnen onderzoekers met slechts een paar minuten aan videobeelden bepalen of er sprake is van normale of abnormale bewegingspatronen en of verder onderzoek nodig is bij een premature baby. Early Moves kreeg de winnende juryscore én de winnende publieksstem.

Wil je meer lezen over de award die het Early Moves project heeft gewonnen?
Lees dan hier: Award for Early Moves project: Detecting Abnormalities in Premature Babies (umcgresearch.org)

Meer weten of de inzet van kunstmatige intelligentie bij premature baby's?
Lees dan hier: Artificial intelligence and video as a resource to timely discover anomalies in premature babies (umcgresearch.org)

Video bekijken Scannen