Cystenieren: behandeling

We kunnen cystenieren niet genezen, maar wel behandelen. De behandeling is vooral bedoeld om schade aan de nieren te vertragen en klachten te verminderen. Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw situatie. U bespreekt samen met de nefroloog welke voor u het meest geschikt is.

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen zijn:

Medicijnen

Veel patiënten krijgen medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Of medicijnen om het cholesterol te verlagen. Bij een blaasontsteking, een infectie van de cysten of het nierbekken krijgt u antibiotica. Als u veel pijn heeft, kunt u mogelijk pijnstillers krijgen.

Sommige patiënten kunnen ook medicijnen krijgen die de groei van de cysten remmen, zoals:

  • Tolvaptan: dit medicijn remt de groei van cysten en daardoor ook de achteruitgang van nierfunctie met gemiddeld 25%. Dit betekent dat voor elke 4 jaar dat u het middel slikt, dialyse of transplantatie met een jaar wordt uitgesteld.
  • Lanreotide: sommige patiënten met een vergrote lever krijgen een behandeling met lanreotide om de groei van de lever te verminderen.
  • Medicijnen in studieverband, dus als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.

Zenuwblokkade

Dit doen we bij chronische pijn. Bij deze behandeling wordt het zenuwnetwerk of een zenuw rondom uw nieren verdoofd met medicatie of een hoge temperatuur. Uw pijn neemt hierdoor af. 

Operatie

Heel soms kiezen we ervoor om een nier weg te halen, als iemand veel last heeft van infecties die maar niet overgaan, bloedingen of pijn.

Behandelteam

Alle in cystenieren gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen maken ze een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een bericht sturen.