HYDRO-PROTECT

HYDRO-PROTECT is een onderzoek naar het verbeteren van de behandeling met het medicijn tolvaptan bij cystenieren.

Wat onderzoeken we?

Patiënten met cystenieren kunnen een behandeling krijgen met het medicijn tolvaptan. Dit medicijn vertraagt de achteruitgang van de nierfunctie. Een bijwerking die veel voorkomt bij dit medicijn is vaak moeten plassen en dorst. Uit eerder onderzoek weten we dat de combinatie met het medicijn hydrochloorthiazide (HCT) deze bijwerkingen vermindert. Ook zijn er aanwijzingen dat de toevoeging van HCT aan tolvaptan het verlies van de nierfunctie verder kan vertragen.

Met deze studie willen we de mogelijke voordelen van de combinatie van tolvaptan en HCT verder onderzoeken. 

Wie kan meedoen?

Wilt u meedoen, of wilt u uw patiënt verwijzen voor dit onderzoek? Er zijn een paar voorwaarden: 

  • minstens 3 maanden een stabiele behandeling met de hoogst getolereerde dosering tolvaptan
  • eGFR > 25 mL/min/1.73m2
  • ouder dan 18 jaar

Wanneer kunt u niet meedoen?

Meedoen kan niet bij (exclusiecriteria): 

  • gebruik van diuretica (plastabletten, alle soorten), tenzij u een maand bent gestopt
  • te lage of te hoge bloeddruk (< 105/65 of > 160/100 mmHg), of veranderingen in bloeddrukmedicatie in de afgelopen maand
  • te laag kalium gehalte in het bloed
  • suikerziekte (type 1 en 2)
  • huidkanker

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 3 jaar. Na de aanmelding komt u eerst 1 keer naar het UMCG. We kijken of u voldoet aan alle eisen om mee te kunnen doen.

Verder hoeft u niet veel te doen voor dit onderzoek. Tijdens uw afspraak bij de polikliniek doen we de standaard bloedonderzoeken. Verder vult u vragenlijsten in over kwaliteit van leven en verzamelt u 24-uurs urinemonsters op bepaalde momenten.

Tijdens deze periode gebruikt u het studiemedicijn (2 tabletten per dag), naast tolvaptan en uw andere medicijnen. Een deel van de patiënten krijgt een middel zonder de werkzame stof (placebo). U en de onderzoekers weten van tevoren niet wie de werkzame stof of placebo krijgt. 

Samenwerking

Het UMCG is het leidend centrum van dit internationale onderzoek. Behalve het UMCG doen in Nederland het Amsterdam UMC en Erasmus MC mee aan de studie. Daarnaast doen verschillende centra in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Zwitserland mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het onderzoek? Of wilt u meedoen aan het onderzoek? Stuur dan een mail.