• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Chronische Darmziekten

Print 

​​

De afkorting IBD betekent Inflammatory Bowel Disease. Het is een omschrijving in het Engels voor 'chronische darmontsteking’. In Nederland wordt kortweg de term IBD gebruikt. De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

IBD is een chronische ziekte. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn kan de ontsteking voorkomen in het hele spijsverteringsstelsel, van mond tot anus. Meestal zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn vermoeidheid, pijn in de buik, koorts of een slechte stoelgang.

Colitis Ulcerosa

Bij Colitis Ulcerosa zit de ontsteking alleen in de dikke darm. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn bloed- en slijmverlies bij de ontlasting.

Bekijk de animatie over de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.​

Deze animatie geeft informatie over de ziekte van Crohn 

KennisInZicht

Online coaching  

UMCG-patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD) kunnen met een computerprogramma hun eigen ziekte monitoren. Ze hoeven alleen nog naar het UMCG te komen als hun ziekte opvlamt. Het systeem dat Mijn IBD-coach heet, geeft een seintje als ze een afspraak in het ziekenhuis moeten maken én verzamelt gegevens waarmee wetenschappelijk onderzoek naar IBD gedaan wordt. Gerard Dijkstra, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten in het UMCG en hoofd van het IBD centrum van het UMCG haalde het systeem naar Groningen.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram