Winterdepressie: behandeling

De behandeling van een winterdepressie begint met een behandelplan. In het behandelplan staat wat het doel is van de behandeling en hoe we daar samen naartoe werken.

De behandeling

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een afspraak om de behandeling te bespreken.  U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

De behandeling van een winterdepressie bestaat uit:

  • invullen van vragenlijsten: u vult iedere week online een ROM/RoQua vragenlijst in. Hierin geeft u aan hoe het met u gaat en welke klachten u op dat moment heeft. Wanneer de klachten erger worden dan kunt u lichttherapie krijgen. 
  • Lichttherapie bij winterdepressie: tijdens de lichttherapie zit u een week lang elke ochtend 45 minuten voor lampen met helderwit licht. Deze behandeling kan herhaald worden als dit nodig is.

Behandelteam

Vanaf het begin zijn alle behandelaars die gespecialiseerd zijn in winterdepressie, betrokken bij uw behandeling. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Samenwerken voor de beste zorg

Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Lees meer over regionale samenwerking in de psychiatrie.

  • Netwerk zorg

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek winterdepressie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.