Toolbox Geluid

Uit onderzoek blijkt dat geluid een grote invloed kan hebben op het gedrag van mensen met dementie. Binnen het UNO-UMCG is in samenwerking met SoundAppraisal een bewezen effectieve interventie ontwikkeld om de geluidsbewustwording onder zorgmedewerkers te verhogen, met als doel: een veilige geluidsomgeving voor verpleeghuisbewoners.

Video bekijken Scannen

Wat vind je hier?

In de Toolbox Geluid vind je:

 • informatie over het onderzoek gericht op de ontwikkeling van de geluidsinterventie MoSart+
 • informatie over geluid en gedrag
 • informatie over implementatie van de geluidsinterventie en hulpmiddelen om de geluidsbewustwording te verhogen
 • MoSart+
  Leidt geluidshinder bij mensen met dementie tot irritatie, apathie, depressie of ander ‘probleemgedrag’? En vermindert dit gedrag als de geluidsomgeving verbetert? Dat is onderzocht in de MoSart+-studie

 • Wil je meer weten over de invloed van geluid op ons gedrag? Bekijk dan de video waarin onderzoeker Kirsten uitleg geeft:

  Video bekijken Scannen
 • Geluidsbewustwording vergroten
  Waarom is geluidsbewustwording belangrijk? En hoe zijn zorgorganisaties hiermee aan de slag gegaan? Bekijk de webinar Een veilige geluidsomgeving:

  Video bekijken Scannen
 • Zelf aan de slag met het verbeteren van de geluidsomgeving? 

  Eerste verbeterstappen
  Samen met je collega’s kun je alvast bekijken welke storende geluiden er op jullie afdeling zijn en hoe je ze kunt verhelpen. Bekijk deze poster voor inspiratie! Je kunt de poster met behulp van de link ook als PDF opslaan op je computer en printen. 

  Video’s gebruiken?
  Wil je bovenstaande video’s verwerken in een Powerpoint-presentatie voor collega’s? Dan vind je hier de links naar YouTube:

  Het complete pakket
  De wetenschappelijk bewezen interventie MoSart+ biedt een compleet implementatiepakket, dat onder meer bestaat uit het aanstellen van ‘geluidsambassadeurs’ en het gebruik van een app om de geluidsbewustwording te bevorderen. Neem voor meer informatie contact op met de implementatieadviseurs van het UNO-UMCG