Pulmonale hypertensie: behandeling

Als blijkt dat u of uw kind pulmonale hypertensie (PH) heeft, is er soms een behandeling mogelijk. Welke behandeling dat is, hangt af van de oorzaak van de PH. We maken dan samen met u een behandelplan.

Hoe het behandelplan eruit ziet, hangt af van het soort PH. We kijken bijvoorbeeld naar de oorzaak van de PH, de ernst van hartfalen, en mogelijke andere aandoeningen. Een behandeling of leefstijladvies kan helpen om de klachten te verminderen en de gezondheid te verbeteren.

Mogelijke behandelingen PH

  • Mogelijke behandelingen zijn medicijnen en soms een longtransplantatie. 

    Voor deze vorm van pulmonale hypertensie is het UMCG een Expertisecentrum voor Kinderen en Volwassenen met Pulmonale Hypertensie.

  • De behandeling is op de afdeling Cardiologie van het Hartcentrum van het UMCG, of een ander ziekenhuis in de buurt. Het doel is het behandelen van de hartaandoening. Mogelijke behandelingen zijn medicijnen, leefstijladvies en een operatie. 

  • De behandeling is bij de longarts op de polikliniek Long- en systeemziekten van het UMCG, of een ziekenhuis bij u in de buurt. De behandeling is gericht op het zo goed mogelijk behandelen van de longaandoening. Zoals bijvoorbeeld met medicijnen en leefstijladvies. 

  • Mogelijke behandelingen zijn medicijnen en soms een operatie of een specifieke dotterbehandeling.

    Voor deze vorm van pulmonale hypertensie is het UMCG een Expertisecentrum voor Kinderen en Volwassenen met Pulmonale Hypertensie.

  • De behandeling is bij de arts die is gespecialiseerd in de aandoening die de oorzaak is van de PH. De behandeling heeft het als doel om die aandoening zo goed mogelijk te behandelen. Zoals bijvoorbeeld met medicijnen en leefstijladvies. 

Behandelteam

Alle in PH gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij de behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Leven met pulmonale hypertensie

Hoe vaak, hoelang en bij wie je onder controle blijft hangt af van de situatie. Bent je door een ander ziekenhuis verwezen naar het UMCG? Dan zijn de controles meestal in het verwijzende ziekenhuis.

Samenwerken voor de beste zorg

Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

Volwassenen

Volwassenen kunnen naar het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer is (050) 361 29 15.

Kinderen

Ouders en kinderen kunnen naar het Beatrix Kinderziekenhuis bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer is (050) 361 24 80.