Psychose: onderzoek en diagnose

Uw arts heeft u doorverwezen naar het Universitair Centrum Psychiatrie omdat u klachten heeft die passen bij een psychose of omdat u stemmen hoort. We hebben eerst een paar gesprekken met u om te onderzoeken welke behandeling u kunt krijgen.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie voor een afspraak. Tijdens de 1e afspraak bespreken we uw klachten en gezondheid. Soms is lichamelijk onderzoek nodig.

Meestal krijgt u bij de afsprakenbrief ook de vraag om een ROM/RoQua vragenlijst in te vullen. U krijgt vragen over uw werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. We bespreken uw vragenlijsten tijdens de 1e afspraak. Deze informatie is nodig voor het maken van een behandelplan.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

Uitslag

We bespreken tijdens een vervolggesprek de uitslagen van de onderzoeken en de diagnose met u. U hoort dan ook welke behandelingen mogelijk zijn. Samen met de behandelaar maakt u keuzes voor de behandeling. Dit leggen we vast in een behandelplan. Zo krijgt u een behandeling die goed op uw situatie is afgestemd en waarmee we samen het beste resultaat halen.

Zorgstandaard Psychose

De adviezen die we geven zijn gebaseerd op de landelijke zorgstandaard Psychose en de beroepsverenigingen. In de zorgstandaard staat welke behandelingen het beste werken en welke behandelingen een mogelijkheid zijn als de vorige behandeling niet of niet goed genoeg gewerkt heeft.

 • Specialisten van verschillende disciplines bekijken de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose. Zo weet u zeker dat uw diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere specialisten naar uw situatie kijken.

Samen de beste diagnose

Specialisten van verschillende disciplines bekijken de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose. Zo weet u zeker dat uw diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere specialisten naar uw situatie kijken.

 • Soms vragen we patiënten mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkelen en bestaande verbeteren. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u uitgebreide informatie van ons over het onderzoek.

  Onderzoeken die we nu doen:

  • HAMLETT-studie: onderzoekt of de huidige richtlijn het beste resultaat geeft of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Soms vragen we patiënten mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkelen en bestaande verbeteren. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u uitgebreide informatie van ons over het onderzoek.

Onderzoeken die we nu doen:

 • HAMLETT-studie: onderzoekt of de huidige richtlijn het beste resultaat geeft of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen.
 • U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

  Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

 • Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Psychose bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.