Peniskanker: behandeling

Als blijkt dat u peniskanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Uw vaste aanspreekpunt tijdens uw behandeling is de verpleegkundig consulent. U heeft vaste afspraken met de verpleegkundig consulent. Maar kunt ook zelf bellen voor overleg of voor een extra afspraak. De verpleegkundig consulent is gespecialiseerd in peniskanker en werkt nauw samen met de rest van het behandelteam.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor peniskanker. Uw behandelplan bestaat uit één of meer van deze behandelingen:

Operatie

Een operatie is meestal de eerste stap bij het behandelen van peniskanker. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen. Kleinere tumoren kunnen we vaak weghalen zonder de penis of een deel ervan weg te halen. Als de tumor groter is, moet de arts de penis voor een deel of helemaal weghalen. Deze operatie heet een penectomie. We doen dan meteen een hersteloperatie, zodat de plasbuis zijn functie houdt.

Soms is er een reden om een schildwachtklieronderzoek te doen. Dan halen we tijdens de operatie de schildwachtklieren in de liezen weg. Die onderzoeken we op uitzaaiingen. Als we die vinden, krijgt u meestal een operatie waarbij we alle lymfeklieren in de linker- en/of rechterlies weghalen. Dit is een liesklierdissectie. Ook deze lymfeklieren onderzoeken we op kankercellen.

Bestraling

Soms krijgt u na een operatie bestraling op de liezen. Dit is bij peniskanker een aanvullende behandeling om de kans op uitzaaiingen te verminderen of om kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren te vernietigen.

Chemotherapie

Soms krijgt u chemotherapie vóór de operatie, om de tumor kleiner te maken. Die kunnen we dan beter weghalen. Ook kunnen we chemotherapie inzetten als u niet meer beter wordt. Bijvoorbeeld omdat u uitzaaiingen heeft buiten de liesklieren. De behandeling is er dan op gericht uw klachten te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Laserbehandeling

Hele oppervlakkige en kleine afwijkingen of het voorstadium van peniskanker behandelen we meestal met een laser. Tijdens een laserbehandeling branden we onrustige cellen kapot.

Behandelteam

Alle in peniskanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.