Neuskanker: na de behandeling

Na een behandeling voor kanker hebben mensen vaak nog zorg nodig. Om verder te herstellen, klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Ook als u niet meer beter wordt.

U heeft na uw behandeling vaak nog afspraken in het UMCG. Ook werken we nauw samen met huisartsen, andere ziekenhuizen en zorgverleners in de regio. Zodat we u na uw behandeling samen de beste zorg kunnen geven. Altijd zo dicht mogelijk bij huis.

Controle

Als u geopereerd bent, heeft u ongeveer 2 weken na de behandeling een controleafspraak. We bespreken dan het resultaat met u. En we laten u weten of u nog verdere behandelingen nodig heeft. Verder maken we afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Als u bestraling of chemoradiatie krijgt, heeft u tijdens de behandeling elke week een controle bij uw arts. Ook maken we 6-8 weken na de behandeling een nieuwe scan om te bekijken hoe de tumor op de behandeling heeft gereageerd. Daarna maken we afspraken over verdere controles.

Revalidatie

Mensen die behandeld zijn voor kanker hebben vaak een lange periode nodig om te herstellen. Revalidatie kan onderdeel zijn van uw behandeling. Bijvoorbeeld om uw conditie te verbeteren als u zich tijdens of na de behandeling niet fit en/of moe voelt. Revalidatie helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalidatie helpen.

U kunt revalideren bij een zorgverlener bij u in de buurt of bij het UMCG Centrum voor Revalidatie. Wat voor u het beste is, hangt af van uw situatie. Als u één specifieke klacht heeft, kunnen we u verwijzen naar een passende zorgverlener bij u in de buurt, bijvoorbeeld naar een oncologiefysiotherapeut.

De revalidatiebehandeling in het UMCG is geschikt als u op meerdere gebieden problemen heeft. Of als u klachten heeft die met elkaar te maken hebben, zoals conditieverlies, angst of sombere gedachten, gewichtsverlies of -toename, of moeite om weer aan het werk te gaan.

Als u niet meer beter kunt worden

Als de kanker niet meer te genezen is, kunt u zogenaamde palliatieve zorg krijgen. Dit is zorg die uw klachten vermindert, en zo de kwaliteit van uw leven verbetert. Onze collega's van het Pijncentrum kunnen u helpen bij het bestrijden van pijn.

Omgaan met emoties

Als u kanker heeft of heeft gehad, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die daarbij kunnen horen. De ziekte kan ook vragen oproepen als: 'waarom ik, wat gebeurt er met mijn partner, mijn kinderen, hoe moet ik verder?'

Praten met een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger kan u helpen om te gaan met uw vragen en emoties. U kunt contact opnemen met een van de psychosociale medewerkers van het UMCG als u bijvoorbeeld moeite heeft met:

  • het verwerken en accepteren van uw ziekte
  • problemen in de relatie met uw partner, kinderen en/of familie
  • het aanpassen aan de nieuwe (sociale) situatie
  • het maken van keuzes rondom uw behandeling
  • de communicatie met de zorgverleners in het ziekenhuis
  • problemen bij studie, werk of uitkering
  • het omgaan met verlies en rouw
  • vragen met betrekking tot spiritualiteit en geloof
  • met seksualiteit of uw zelfbeeld

Ook uw partner of andere familieleden kunnen deze medewerkers benaderen met een hulpvraag.

Wat kunt u zelf doen?

Gezonde keuzes hebben een positieve invloed op uw gezondheid, ziekteproces en herstel na de behandeling. Onze leefstijladviseur denkt met u mee en geeft u een advies op maat.

Heeft u nog vragen?

U kunt het secretariaat hoofd-halsoncologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.