UMCG Expertisecentrum voor Hoofd- en Halsoncologie

Het UMCG behandelt kwaadaardige tumoren in het hoofd- halsgebied zoals tumoren van de lippen, de mond, de keel, het strottenhoofd, de speekselklieren, de kaken, de bijholten en tumoren van de huid van het aangezicht zoals van de neus en de oorschelpen.

Hoofd-halskanker komt weinig voor en de behandeling ervan is complex.  Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten kanker.

Hoofd-halskanker: onze expertise

De vormen van hoofd-halskanker waarin ons centrum gespecialiseerd is, zijn:

Eerste afspraak

Voor een afspraak bij ons expertisecentrum heeft u een verwijzing naar hoofd-halsoncologie van uw huisarts of specialist. Wij bekijken bij wie u het best terecht kunt.

Wat gebeurt er als u bij ons komt?

Bij het eerste bezoek onderzoeken we wat voor tumor u heeft. U heeft op dezelfde dag ook afspraken met andere specialisten. U krijgt daarma een voorlopig behandeladvies. Nadat alle onderzoeken zijn gedaan, komt u om de definitieve behandeling te bespreken.

Behandelteam Hoofd- en Halsoncologie

In het UMCG Expertisecentrum voor Hoofd-halsoncologie werken veel verschillende specialisten samen. Bijvoorbeeld KNO-artsen, dermatologen, kaakchirurgen, medisch oncologen en radiotherapeuten-oncologen. Ook werken er pathologen, radiologen, verpleegkundig specialisten en andere ondersteunende zorgverleners gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met hoofd-halskanker.

Door op deze manier samen te werken, bieden we de beste zorg.

Bekijk het team

Wetenschappelijk onderzoek

Voor onderzoek en behandeling van de verschillende vormen van hoofd-halskanker is veel kennis nodig. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe we beter een diagnose kunnen stellen. Ook onderzoeken we hoe een ziekte verloopt en wanneer we welke behandeling doen.

We verzamelen ook gegevens en lichaamsmateriaal van patiënten in de databiobank OncoLifeS voor onderzoek.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

In Nederland is afgesproken dat 8 gespecialiseerde centra alle hoofd-halskankerpatiënten behandelen. Om ervoor te zorgen dat elke patiënt zo goed maar ook zo snel mogelijk behandeld kan worden, werken deze centra samen met zogenaamde ‘preferred partners’.

Het UMCG is 1 van deze centra met het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) als preferred partner. Alle patiënten met hoofd-halskanker in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel worden verwezen naar het UMCG of het MCL.

Over de expertisecentra van het UMCG

De expertisecentra van het UMCG bundelen alle kennis over specifieke aandoeningen die zeldzaam zijn of een uitzonderlijk beloop hebben. Deze centra vormen dé plek voor patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. Hiermee geven we als UMCG invulling aan de topreferente zorgfunctie. 

Bekijk al onze expertisecentra

Contact

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Patiënten

Patiënten kunnen bellen naar het secretariaat hoofd-halsoncologie op het nummer (050) 361 28 98. U kunt ook een e-mail sturen: [email protected].

Verwijzers

Verwijzers kunnen ook bellen naar (050) 361 28 98 of mailen naar [email protected].