Jaarlijkse cijfers Eurocat

​​​​​​​Update: Juni 2023

Jaaroverzicht 40 jaar registratie van aangeboren aandoeningen in Noord-Nederland

Presentatie nieuwste cijfers

Eurocat 41 jaar data

Eurocat houdt al meer dan 40 jaar bij hoeveel en welke aangeboren aandoeningen er zijn in Noord-Nederland. Om hierbij stil te staan, was er 14 april een symposium in het UMCG over 40 jaar data over aangeboren afwijkingen.

Door haar betrouwbare prevalentiecijfers kan Eurocat een onverwachte stijging of daling van aangeboren afwijkingen signaleren en heeft zo een belangrijke monitorfunctie.

Jaaroverzicht opgedragen aan Nicole Siemensma-Mühlenberg

Het team van Eurocat NL draagt dit jaaroverzicht op aan het leven en werk van datamanager Nicole H.A. Siemensma-Mühlenberg. Zij was onze zeer geliefde collega, die ruim 29 jaar met veel plezier en inzet bij Eurocat gewerkt heeft. Eén van haar taken was het maken van het jaaroverzicht. Wij missen haar enorm.

Dit speciale overzicht blikt (in het Engels) terug op 41 jaar data van Eurocat NL

Bekijk onze jaarlijkse cijfers:

Europees netwerk van registraties: Eurocat Internationaal

Ook in andere Europese landen zijn er Eurocat registraties -net als Eurocat NL- met betrouwbare prevalentiecijfers. Op de website van het Europese EUROCAT netwerk vindt u de cijfers van de verschillende aangeboren afwijkingen in andere Europese landen die deelnemer zijn aan dit netwerk.

Wil je onderzoek doen met Eurocat data? We hebben een aanvraagformulier.
Ook als je informatie wilt opvragen over aangeboren afwijkingen voor een presentatie, een scriptie of voor een patiëntenvereniging, kijk je op de pagina Aanvragen onderzoeksdata van Eurocat.

Meest frequente aandoeningen

Eurocat meest frequente aandoeningen

Prevalentie 2010 - 2021

Het totale aantal zwangerschappen en afgebroken zwangerschappen vanwege een aangeboren aandoening met downsyndroom in het bijzonder

Prevalentie per 10.000 geboortes; registratie recente jaren nog niet compleet

Alle aandoeningen

Eurocat prevalentie alle aandoeningen

Downsyndroom

Eurocat prevalentie downsyndroom

Prenatale screening

43% van de zwangeren neemt deel aan screening op down, edwards en patausyndroom (NIPT/combinatietest).
86% neemt deel aan screening op structurele afwijkingen (SEO).


Edwards- en patausyndroom, neurale buisdefecten en buikwanddefecten worden in meer dan 90% al tijdens de zwangerschap ontdekt. Voor downsyndroom en ernstige hartafwijkingen is dit meer dan 60%.

Eurocat prenatale screening

Medicatie

8 op de 10 vrouwen in Eurocat gebruikt medicijnen rondom de zwangerschap.


3% van deze vrouwen gebruikt medicijnen die mogelijk schadelijk zijn voor de foetus. Hiervan gebruikt de helft tetracycline (antibiotica).Eurocat medicatie pil