Jaarlijkse cijfers Eurocat

Update: juni 2022

Presentatie nieuwste cijfers


Eurocat houdt al 40 jaar bij hoeveel en welke aangeboren aandoeningen er zijn in Noord-Nederland. Ook dit jaar geven we een overzicht van de nieuwste cijfers. Door deze betrouwbare prevalentiecijfers kan Eurocat een onverwachte stijging of daling van aangeboren afwijkingen signaleren.

Bekijk onze jaarlijkse cijfers:

Ook in andere Europese landen zijn er Eurocat registraties met betrouwbare prevalentiecijfers. Op de website van het Europese EUROCAT netwerk vindt u de cijfers van de verschillende aangeboren afwijkingen in andere Europese landen die deelnemer zijn aan dit netwerk.

Meest frequente aandoeningen

Prevalentie 2010 - 2020

Het totale aantal zwangerschappen en afgebroken zwangerschappen vanwege een aangeboren aandoening met downsyndroom in het bijzonder.

Prevalentie per 10.000 geboortes; registratie recente jaren nog niet compleet

Alle aandoeningen

Downsyndroom


 

Prenatale screening

39% van de zwangeren neemt deel aan screening op down, edwards en patausyndroom (NIPT/combinatietest).
88% neemt deel aan screening op structurele afwijkingen (SEO).


Edwards en patausyndroom, neurale buisdefecten en buikwanddefecten worden in meer dan 90% al tijdens de zwangerschap ontdekt. Voor downsyndroom en ersntige hartafwijkingen is dit meer dan 60%.

Medicatie

8 op de 10 vrouwen in Eurocat gebruikt medicijnen rondom de zwangerschap.

3% van deze vrouwen gebruikt medicijnen die mogelijk schadelijk zijn voor de foetus. Hiervan gebruikt de helfttetracycline (antibiotica).