Behandeling van anuskanker

Als blijkt dat u anuskanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om de levenskwaliteit te verbeteren en/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelingen voor endeldarmkanker. Uw behandelplan bestaat uit één of meerdere van deze behandelingen:

 • Een kleine kwaadaardige tumor in een heel vroeg stadium kunnen we soms weghalen met een operatie. Dit gebeurt alleen als we denken dat we de tumor weg kunnen halen zonder uw kringspier te beschadigen.

  Als dit niet kan, kunnen we de tumor en mogelijke uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt bestralen. Bij kleinere tumoren is bestraling soms genoeg. Maar meestal krijgt u bestraling en chemotherapie. Deze behandeling heet chemoradiatie. Deze behandeling is bedoeld om de kankercellen te doden. De tumor wordt dan kleiner en verdwijnt meestal helemaal.

  Als chemoradiatie de tumor niet helemaal heeft vernietigd, halen we soms toch de hele anus weg. Met deze operatie proberen we de tumor alsnog helemaal weg te halen en u te genezen. U krijgt dan een stoma

  Soms kan de tumor voor of tijdens een behandeling de anus afsluiten. We opereren u dan om een stoma aan te leggen.

  Anuskanker die is uitgezaaid naar andere organen, is niet meer te genezen. We bespreken dan met u welke behandelingen er zijn om de ziekte te remmen. Het doel van de behandeling is dan uw klachten verminderen en het leven verlengen.

Behandelteam

Alle in anuskanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreide uitleg en informatie over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'We zien dat er niet alleen voor levensverlenging wordt gekozen, maar net zo vaak voor onafhankelijkheid.'‘
Prof. dr. Barbara van Leeuwen
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar Gastro-intestinale oncologie (GIO) bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.