UMC Groningen Comprehensive Cancer Center Wetenschappelijk onderzoek naar kanker

Als Comprehensive Cancer Center doen we veel onderzoek naar kanker. Bijvoorbeeld naar het ontstaan van de ziekte, nieuwe behandelmogelijkheden en langetermijneffecten van behandelingen. Dit alles om de best mogelijke zorg te geven.

Binnen het UMCG werken we samen met het Cancer Research Center Groningen. Daardoor kunnen we nieuwe wetenschappelijke inzichten zo snel mogelijk inzetten voor nog betere patiëntenzorg. In het UMCG en in andere ziekenhuizen binnen en buiten de regio.

Kennis wereldwijd bij elkaar brengen

We werken samen met nationale en internationale universitaire kankercentra. Zo brengen we alles wat we over kanker weten en ontdekken bij elkaar. Dat is belangrijk, zeker bij kankersoorten die heel zeldzaam zijn.

Gerichter behandelen

Kanker behandelen is altijd maatwerk. Iedere patiënt is uniek en de ziekte ontwikkelt zich bij iedereen anders. Hoe meer we over kanker te weten komen, hoe gerichter en dus beter we het kunnen behandelen. Daarvoor is onderzoek nodig, het liefst bij zoveel mogelijk mensen.

Onderzoek DNA-structuur kankercellen

Om kanker heel gericht te kunnen behandelen, onderzoeken we hoe schade en herstel in de DNA-structuur van (kanker)cellen werkt.

Lees meer over het onderzoeksprogramma DARE.

Onderzoek veranderingen kankercellen

Kanker vroeg opsporen en de eigenschappen ervan nauwkeurig vaststellen, geeft onze patiënten betere behandelmogelijkheden en vooruitzichten. Onderzoek naar veranderingen in (kanker)cellen en lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, helpt ons hierbij.

Lees meer over het onderzoeksprogramma GUTS.

Onderzoek specifieke kankersoorten

Veel van onze zorgverleners doen in verschillende landelijke en internationale onderzoeksnetwerken onderzoek naar specifieke kankersoorten.

Zo onderzoeken we erfelijkheid van gynaecologische kanker: hoe ontstaat het en hoe kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen in dit proces?

Lees meer over het onderzoeksprogramma TARGON.

Een ander voorbeeld is ons onderzoek naar stamcellen, bloed- en lymfeklierkanker. Als we beter begrijpen hoe stamcellen in elkaar zitten en werken, kunnen we dit inzetten om deze kankersoorten beter te behandelen.

Lees meer over het onderzoeksprogramma SALL.

OncoLife​S

Het UMCG slaat gegevens en lichaamsmaterialen van kankerpatiënten, zoals bloed en weefsel, op in de databiobank OncoLifeS. OncoLifeS helpt onderzoekers bij hun onderzoek naar kanker.

Lees meer over de databiobank OncoLifeS.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan voor bijvoorbeeld OncoLifeS. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een weloverwogen keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u dit wel of niet wilt.

Kankeronderzoek steunen

Wetenschappelijk onderzoek kan helpen kanker te voorkomen, meer patiënten te genezen en de kwaliteit van leven met kanker te verbeteren. Maar het kost veel tijd en geld.

Steun ons onderzoek via het UMCG Kanker Researchfon​ds​.