Nefrologie Dialyseafdeling

Op de Dialyseafdeling van het UMCG komen vooral patiënten met acuut nierfalen en patiënten met bijkomende ziekten (comorbiditeit) voor dialyse. Daarnaast doen we hemodialyses op bijvoorbeeld de Intensive Care afdelingen, de CCU, het operatiecentrum en verpleegafdelingen.

Dialyse

Als uw nieren niet meer of niet goed genoeg werken, kunt u hiervoor worden behandeld op de dialyseafdeling. Doordat uw nieren de afvalstoffen onvoldoende verwijderen, hopen deze zich op in uw bloed. Afhankelijk van de aandoening is dit een tijdelijke of een definitieve situatie.

Als u hemodialyse nodig heeft, dan zuivert een kunstnier uw bloed. Deze kunstnier is een soort filter met dezelfde functie als de nieren. In één kunstnier zitten ontelbaar veel dunne buisjes met een half-doorlaatbaar vlies. Uw bloed stroomt uit uw lichaam via een slangetje de kunstnier in. Daar wordt het gezuiverd van afvalstoffen en overtollig vocht. Vervolgens gaat het bloed via een ander slangetje weer terug naar uw lichaam. Tijdens de behandeling gaat al uw bloed verschillende keren door de kunstnier, zodat voldoende bloed wordt gezuiverd.

De kunstnier is verbonden met de dialysemachine. Deze machine zorgt er samen met de gespecialiseerde verpleegkundige voor dat de dialyse veilig en goed verloopt. Deze behandeling kan echter maar tien tot vijftien procent van de zuivering leveren vergeleken met de gezonde nieren. Dit betekent ook dat u zich aan een dieet moet houden, zodat uw bloed minder vervuilt. Vaak mag u ook maar een beetje vocht innemen.

Dialyse Centrum Groningen (DCG)

Het Dialyse Centrum Groningen (DCG) is de partner van het UMCG op het gebied van chronische dialysebehandelingen. De medische staf van het DCG verzorgt dan ook in samenwerking met de collega’s van het UMCG het prédialyse spreekuur. Daarmee is de continuïteit van zorg voor de patiënt die mogelijk in een latere fase aan een dialysebehandeling moet beginnen goed gezekerd.

Contact en openingstijden

De dialyseafdeling is open van maandag tot en met zaterdag, tussen 8.00 en 22.30 uur. U kunt geen bezoek ontvangen tijdens een dialyse.

Telefoon:

Spoed

Buiten openingstijden kunt u bij spoed bellen naar het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61. Vraag naar de nefroloog die dienst heeft.

Krijgt u thuis lichamelijke klachten, bel dan eerst uw eigen huisarts. Uw huisarts kan bellen naar de nefroloog de dienst heeft.

Video bekijken Scannen

Adres

De Dialyseafdeling zit op de 4e verdieping, tussen de verpleegafdelingen D4VA en C4VA in. Neem de lift in Winkelstraat 1.

Postadres

Dialyse afdeling UMCG
Huispostcode  AA60
Postbus 30.001
9700 RB Groningen