Centrum voor Chronische Darmziekten Eerste bezoek IBD-centrum

Voor een afspraak bij het IBD-centrum heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

 • Controle spreekuur

  Maandag- t/m donderdagochtend, alleen op afspraak.

  Telefonisch spreekuur IBD-verpleegkundigen

  Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.00 uur. Belt u het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61 en vraag om doorverbinding met toestelnummer 13083.

  Bereikbaarheid buiten het telefonisch spreekuur

  Als u al bekend bent in het IBD Centrum kunt u bij acute problemen in principe dezelfde of de volgende dag bij een arts terecht.
  U neemt dan eerst contact op met de IBD-verpleegkundige: (050) 361 61 61, vraag om doorverbinding met toestelnummer 13083.
  Buiten kantooruren belt u het algemene nummer van het UMCG: (050) 361 61 61 en vraagt u naar de dienstdoende MDL- arts.

  Studie (Trial) spreekuur

  Maandag- t/m donderdagochtend, alleen op afspraak
  U kunt gevraagd worden of u wilt meedoen aan wetenschappelijke studie (trial). Als u besluit om mee te doen, bezoekt u een spreekuur dat speciaal aan het onderzoek is verbonden. U heeft dan een afspraak bij zowel de arts als de IBD-verpleegkundige.

  Multidisciplinair spreekuur

  Op donderdagmiddag hebben IBD-artsen en chirurgen een gezamenlijk spreekuur, alleen op afspraak.

  Telefonisch spreekuur MDL-arts

  Alleen na afspraak. Maandag t/m donderdag van 11.30 tot 13.00 uur. U wordt gebeld.

  Telefonisch spreekuur stomaverpleegkundige

  Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur
  Bel het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61 en vraag om doorverbinding met zoemer 55819.


 • Het spreekuur voor kinderen in het IBD Centrum is voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Kinderen jonger dan 12 gaan voor controles naar het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis.

  Het spreekuur voor kinderen is een keer in de 2 weken op donderdagmiddag tussen 13.00 – 16.00 uur. Je hebt je een gesprek met een kinderarts of de kinder-IBD-verpleegkundige. Meestal wordt er na afloop van de controle bloed geprikt. De uitslag van dat onderzoek krijg je na 1 of 2 weken.

  Je kunt ook vooraf bloed te laten prikken. De meeste bloeduitslagen zijn dan dezelfde dag bekend. Als je dat wilt, kun je dat vooraf telefonisch laten weten aan de kinder-IBD-verpleegkundige.

  Overstap

  Naarmate je dichter bij je 18e verjaardag komt, ga je kennismaken met een van de maag-, darm-en leverartsen. Dat maakt de overstap makkelijker. Ook is het mogelijk om tijdens je afspraak op de polikliniek advies of voorlichting te krijgen van andere IBD-deskundigen. Verder maak je kennis met de kinder-IBD-verpleegkundigen. Bij hen kun je terecht met vragen over medicijninname, je dagelijkse leven, sporten, uitgaan en vakanties. De kinder-IBD-verpleegkundigen zijn aanwezig tijdens het spreekuur op donderdagmiddag. Maar als het wat minder goed met je gaat, kun je hen ook bellen: maandag t/m donderdag, van 8.30 tot 10.00 uur, vrijdag van 11.00 tot 2.00 uur, tel. (050) 361 22 44.

  Spoedgevallen

  Als er ’s avonds of het weekend een spoedprobleem is, dan kun je via de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde vragen naar de kinder-MDL-arts. bel hiervoor naar (050) 361 61 61.

  Gerelateerde informatie


 • Als uw ziekte rustig verloopt en u heeft weinig klachten, is het meestal niet nodig om op de polikliniek te komen. U kunt dan een schriftelijke controlelijst invullen en bloed laten prikken bij een laboratorium bij u in de buurt.

  Voor de schriftelijke controle krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd en een aanvraagformulier voor bloedonderzoek dat al door de arts is ingevuld. Als u de vragenlijst heeft ingevuld, stuurt u deze terug in de bijbehorende antwoordenvelop. Als het bloedonderzoek in een laboratorium buiten het UMCG is uitgevoerd, faxt een medewerker van het laboratorium de uitslag naar het IBD Centrum. U en uw huisarts krijgen daarna schriftelijk bericht over de uitslag.

  Om uw gezondheid goed te kunnen beoordelen, is het wel belangrijk dat u regelmatig het IBD Centrum bezoekt. Daarom krijgt u na een aantal schriftelijke controles een oproep voor een afspraak op de polikliniek.


 • Voorbereiding thuis

  U kunt zich voorbereiden op uw afspraak door uw klachten en vragen van tevoren op te schrijven. Als hulpmiddel kunt u daarbij de checklist gebruiken. Verder kan het prettig zijn een vertrouwd persoon mee te nemen.

  Gesprek met arts

  De arts is vaak een arts in opleiding tot maag-darm-leverarts (MDL-arts), die onder supervisie van een hoofdbehandelaar werkt. De hoofdbehandelaar is degene die tijdens uw hele behandeling het overzicht houdt.
  De arts probeert een beeld te krijgen van de oorzaak van uw klachten. Onder andere door vragen te stellen: wanneer de klachten begonnen zijn, hoe het verloop van de klachten is, wat uw medische voorgeschiedenis is, welke medicijnen u (heeft) gebruikt, of u bepaalde medicijnen niet verdraagt, of er ziekte(n) voorkomen in uw familie en hoe uw sociale situatie er uitziet.
  Als dat nodig is, onderzoekt de arts u lichamelijk. De arts bespreekt met u welke verdere onderzoeken er nodig zijn. Het gesprek met de arts duurt ongeveer 40 minuten.

  Gesprek met IBD-verpleegkundige

  Daarna heeft u een gesprek met een IBD-verpleegkundige. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen, zijn:
  •    de gevolgen van uw klachten op medisch, psychisch en sociaal gebied
  •    uitleg over de werkwijze en de bereikbaarheid van het IBD-centrum
  •    toelichting op de medische informatie die u van de arts heeft gekregen
  •    informatie over patiëntenverenigingen
  •    of u begeleiding nodig heeft van andere leden uit het IBD-team
  •    als u nieuwe medicijnen krijgt, licht de verpleegkundige de informatie van de arts toe en krijgt u aanvullende informatie over controles en dergelijke.

  Afspraken met andere zorgverleners

  Het is mogelijk dat u ook afspraken met andere zorgverleners van het multidisciplinaire team heeft. U heeft dan bijvoorbeeld samen met de MDL-arts en een chirurg een gesprek. In overleg met de arts en/of de IBD-verpleegkundige kunnen andere zorgverleners worden geraadpleegd, zoals een diëtist en maatschappelijk werk. Met hen heeft u dan op een later moment een afspraak.
   


 • Tijdens uw bezoek aan de arts kan blijken dat er aanvullend onderzoek nodig is. Het doel van het onderzoek en het soort onderzoek dat nodig is hangt af van uw specifieke situatie op dat moment. De arts legt u uit wat hij met het onderzoek wil bereiken, en waarom hij voor een bepaald onderzoek kiest. Vraag het na als u iets niet duidelijk is. Het is belangrijk dat u begrijpt waarmee u instemt.

  De arts bespreekt met u hoe en wanneer u de uitslagen van de onderzoeken te horen krijgt: 

  • tijdens een vervolgafspraak bij het IBD Centrum
  • via uw huisarts of verwijzend specialist
  • telefonisch: de arts van het IBD Centrum belt u.

  Mogelijke onderzoeken


 • Voor IBD bestaat geen medicijn dat de ziekte geneest. Een medicijnbehandeling wordt ingezet om:

  • een actieve ontsteking te remmen en
  • opvlamming van een ontsteking te voorkomen.

  Welk medicijn de arts voorstelt is afhankelijk van de ernst van de klachten en het gedeelte van de darm dat ontstoken is. Verder wordt ook rekening gehouden met specifieke zaken die invloed hebben op de medicatiekeuze zoals kinderwens, eerdere ervaringen met medicatie, en uw persoonlijke voorkeuren.

  Er zijn verschillende groepen medicijnen voor de behandeling van IBD. 

  • 5-ASA preparaten
  • Anti-diarree
  • Anti-TNF
  • Antibiotica
  • Corticosteroïden
  • Immunosupressiva
  • pijnstillers
  • voedingssupplementen

  Medicatielijst

  Met de medicatielijst kunt u uw medicatie bijhouden. Voor u zelf, maar ook voor het gesprek met uw arts. Met de lijst kunt u tijdens een afspraak snel zien welke medicijnen u nu gebruikt en wanneer u er mee bent begonnen of gestopt. U kunt er ook bij schrijven van wie u deze medicijnen voorgeschreven heeft gekregen en of en welke bijwerkingen u heeft gehad.  

  Therapietrouw

  IBD is een chronische ziekte. Dat betekent dat u soms vele jaren medicijnen moet nemen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ook eventuele bijwerkingen van medicijnen maken het soms moeilijk om vol te houden. En als de ziekte rustig is, is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven om medicijnen te nemen. Toch is het dan niet verstandig om zo maar met de medicijnen te stoppen, omdat de ziekte dan weer kan opvlammen.

  De ervaring leert dat mensen het liever niet aan hun arts vertellen als ze hun medicijnen niet trouw gebruiken. Toch is het belangrijk om dat te zeggen. Zo voorkomt u dat u onnodig te zware medicijnen krijgt voorgeschreven. Het helpt de arts ook om een realistische kijk te houden op hoe de behandeling werkt.

  Om trouw uw medicijnen in te nemen, kan het helpen om precies te weten wat het nut ervan is, en hoe ze werken. De arts zal u dit vertellen, en u kunt het ook opnieuw navragen bij de arts en de IBD-verpleegkundige.

  Weten alleen is soms niet genoeg, als medicijnen gaan tegenstaan. Het kan helpen om eens te praten met een ervaringsdeskundige. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) kan u hierbij op weg helpen.

  Herhaalrecepten

  Uw ziekte kan bijna niet zonder medicatie. Vraag op tijd aan uw behandelend arts een herhaalrecept. Uw bezoek aan de polikliniek is daarvoor het meest geschikte moment. Vraag uw arts dan om medicatie uit te schrijven die de periode tot uw volgende bezoek overschrijdt. Hiermee voorkomt u dat u voortijdig zonder medicatie zit.

  Heeft u niet genoeg medicijnen tot de volgende afspraak? Vraag dan een herhaalrecept via de huisarts of de IBD-verpleegkundige. Het kan een paar dagen duren voor u een herhaalrecept ontvangt. Vraag het daarom op tijd aan.

  Zorg dat u precies weet welke medicijnen en dosering u gebruikt. Het kan handig zijn om deze informatie bij u te dragen, bijvoorbeeld in uw portemonnee. Geef de naam, het adres en het faxnummer van uw apotheek als u om een herhaalrecept vraagt.