Voor IBD bestaat geen medicijn dat de ziekte geneest. Een medicijnbehandeling wordt ingezet om:
- een actieve ontsteking te remmen en
- opvlamming van een ontsteking te voorkomen.
Welk medicijn de arts voorstelt is afhankelijk van de ernst van de klachten en het gedeelte van de darm dat ontstoken is. Verder wordt ook rekening gehouden met specifieke zaken die invloed hebben op de medicatiekeuze zoals kinderwens, eerdere ervaringen met medicatie, en uw persoonlijke voorkeuren.
Er zijn verschillende groepen medicijnen voor de behandeling van IBD.
- 5-ASA preparaten
- Anti-diarree
- Anti-TNF
- Antibiotica
- Corticosteroïden
- Immunosupressiva
- pijnstillers
- voedingssupplementen
Medicatielijst
Met de medicatielijst kunt u uw medicatie bijhouden. Voor u zelf, maar ook voor het gesprek met uw arts. Met de lijst kunt u tijdens een afspraak snel zien welke medicijnen u nu gebruikt en wanneer u er mee bent begonnen of gestopt. U kunt er ook bij schrijven van wie u deze medicijnen voorgeschreven heeft gekregen en of en welke bijwerkingen u heeft gehad.
Therapietrouw
IBD is een chronische ziekte. Dat betekent dat u soms vele jaren medicijnen moet nemen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ook eventuele bijwerkingen van medicijnen maken het soms moeilijk om vol te houden. En als de ziekte rustig is, is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven om medicijnen te nemen. Toch is het dan niet verstandig om zo maar met de medicijnen te stoppen, omdat de ziekte dan weer kan opvlammen.
De ervaring leert dat mensen het liever niet aan hun arts vertellen als ze hun medicijnen niet trouw gebruiken. Toch is het belangrijk om dat te zeggen. Zo voorkomt u dat u onnodig te zware medicijnen krijgt voorgeschreven. Het helpt de arts ook om een realistische kijk te houden op hoe de behandeling werkt.
Om trouw uw medicijnen in te nemen, kan het helpen om precies te weten wat het nut ervan is, en hoe ze werken. De arts zal u dit vertellen, en u kunt het ook opnieuw navragen bij de arts en de IBD-verpleegkundige.
Weten alleen is soms niet genoeg, als medicijnen gaan tegenstaan. Het kan helpen om eens te praten met een ervaringsdeskundige. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) kan u hierbij op weg helpen.
Herhaalrecepten
Uw ziekte kan bijna niet zonder medicatie. Vraag op tijd aan uw behandelend arts een herhaalrecept. Uw bezoek aan de polikliniek is daarvoor het meest geschikte moment. Vraag uw arts dan om medicatie uit te schrijven die de periode tot uw volgende bezoek overschrijdt. Hiermee voorkomt u dat u voortijdig zonder medicatie zit.
Heeft u niet genoeg medicijnen tot de volgende afspraak? Vraag dan een herhaalrecept via de huisarts of de IBD-verpleegkundige. Het kan een paar dagen duren voor u een herhaalrecept ontvangt. Vraag het daarom op tijd aan.
Zorg dat u precies weet welke medicijnen en dosering u gebruikt. Het kan handig zijn om deze informatie bij u te dragen, bijvoorbeeld in uw portemonnee. Geef de naam, het adres en het faxnummer van uw apotheek als u om een herhaalrecept vraagt.