Ventrikel septum defect: behandeling

Bij de meeste VSD’s is behandeling niet nodig. Een klein gaatje geeft meestal weinig klachten. Als een VSD heel groot is, is behandeling vaak wel nodig.

De behandeling is vooral bedoeld om te voorkomen dat u hartfalen krijgt. Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw situatie. Dat bespreekt u samen met uw arts.

Mogelijke behandelingen

Het is niet altijd nodig om de aandoening meteen te behandelen. Vaak groeit het gaatje vanzelf dicht. Hoe we een VSD behandelen, hangt af van de grootte en de plek van het gaatje in het tussenschot.

Er zijn daarom 3 mogelijke behandelingen:

  • Aan een klein VSD hoeven we meestal niets te doen. Het hart hoeft dan bijna niet extra te werken. U kunt dan wel medicijnen krijgen om minder last van uw klachten te hebben.


  • Als het VSD groot is of de klep van de aorta lekt, dan doen we meestal een hartoperatie. We maken dan het VSD dicht met een stukje kunststof (een patch) zodat er geen bloed meer doorheen stroomt en de klep niet meer lekt.


  • Heel soms kan het VSD met een parapluutje worden gesloten. Dit gebeurt tijdens een hartkatheterisatie.


Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van uw behandelplan en uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen.

Wachttijden

Bekijk de wachttijden

Samenwerken voor de beste zorg

Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken de cardiologen, huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen binnen HartNet samen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

De samenwerkende ziekenhuizen binnen HartNet zijn: Martini Ziekenhuis, Ommelander ziekenhuis, Treant Zorggroep, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Universitair Medisch Centrum Groningen.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.