Wat gebeurt er als u bij ons komt?
We proberen eerst uit te zoeken wat de oorzaak van de ontwikkelingsachterstand is. Dat doet de klinisch geneticus, vaak samen met een kinderneuroloog of kinderpsychiater. Bij een deel van de kinderen of volwassenen vinden we een oorzaak. De specialisten stellen samen de diagnose. En geven daarover adviezen aan de behandelaars in uw eigen regio.
Ondersteuning en begeleiding na de diagnose
Als we bij een kind of volwassene een verklaring vinden voor een ontwikkelingsachterstand, dan roept dat vaak veel vragen op. Daarom geven ook we adviezen voor begeleiding en ondersteuning na de diagnose. Ondersteuning en begeleiding zijn namelijk belangrijk bij een ontwikkelingsachterstand/ verstandelijke beperking. Als het mogelijk is, behandelen we ook.
Samen met ouders proberen we meer te leren over de zeldzame aandoeningen. Voor de beste zorg komen kinderen tot 16 jaar ongeveer 1 keer in de 3 jaar terug voor controle. Daarna komen patiënten meestal minder vaak of alleen op verzoek van ouders/verwijzer. Er is altijd nog een afspraak als iemand 21 is.