Oorzaak Phelan-McDermid syndroom
Het Phelan McDermid syndroom ontstaat meestal doordat er een stukje van het chromosoom 22 mist. Een ontbrekend stukje chromosoom noemen we een deletie. Een andere naam is daarom het 22q13.3 deletie syndroom.
In het stukje chromosoom dat mist zit een bepaald gen, het SHANK3-gen. Door het ontbreken ervan is er een tekort aan het SHANK3-eiwit. Dit eiwit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en speelt een rol in de signaaloverdracht tussen hersencellen. Bij een tekort aan SHANK3-eiwit ontstaan daardoor de kenmerken van het Phelan-McDermid syndroom.
Een deel van de mensen met dit syndroom heeft geen deletie. Het SHANK3-gen is er dan wel, maar er is een verandering in de lettercode (mutatie) van het SHANK3-gen zelf. Door die verandering in het gen wordt ook te weinig SHANK3-eiwit gemaakt en ontstaat dus het Phelan-McDermid syndroom.
Bij een deel van de patiënten komt de 22q13.3 deletie door een ringchromosoom 22. Dit betekent dat het chromosoom 22 een ring-vorm heeft aangenomen waardoor het stukje 22q13.3 mist. Dit is belangrijk om te onderzoeken. Door de ringvorm is er namelijk meer kans op gezwellen van zenuwweefsel. Dat kan dan bijvoorbeeld zorgen voor gehoorverlies. Wij verwijzen u naar de juiste specialist voor uw kind.