1-daagse deeltijdbehandeling depressie

De 1-daagse deeltijdbehandeling is voor patiënten met een chronische depressie die niet of niet goed zijn hersteld van een andere behandeling. Een chronische depressie houdt in iemand al langer dan 2 jaar depressieve klachten heeft.

De basis van deze deeltijdbehandeling is Cognitieve Behavioral Analysis System of psychotherapy (CBASP). CBASP is de psychotherapie die bij patiënten met een chronische depressie het meest onderzocht is. Uit deze onderzoeken blijkt dat CBASP inderdaad goed werkt bij deze doelgroep.

Doel van de 1-daagse deeltijdbehandeling depressie

Bij deze deeltijdbehandeling draait het om het contact met anderen. Om hoe u reageert op anderen en anderen op u. U leert wat uw gedrag doet met anderen en andersom. En ook wat daar de gevolgen van zijn.

De behandeling helpt u om in het contact met anderen te krijgen waar u behoefte aan heeft. En u leert hoe u dat doet en hoe u die kennis gebruikt in de omgang met anderen. Door deze behandeling vallen oude gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid weg.

Deze behandeling is in deeltijd. Dat betekent dat u 1 keer per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie komt. Een behandeldag duurt ongeveer van 9.00 tot 15.30 uur. De hele behandeling duurt 24 weken. Als u in de stad Groningen of in de omgeving woont, kunt u voor deze behandeling terecht bij het UCP. Als u verder weg woont, maken we met uw verwijzer afspraken over wat te doen in crisissituaties.

Behandeling in een groep

De behandeling is in een groep. Samen met anderen oefent u situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. Zo leert u uw sterke en zwakke punten beter kennen. U heeft ook persoonlijke gesprekken met uw behandelaar en een vaste verpleegkundige. 

De behandeling stap voor stap

 1. Uw arts of medisch specialist kan u voor de deeltijdbehandeling verwijzen naar het Universitair Centrum Psychiatrie. Wij bekijken dan of en hoe wij u het beste kunnen helpen. Soms nodigen we iemand eerst nog uit voor een extra gesprek om te bepalen of deze behandeling voor u het beste is. 

  Als u bij ons terecht kunt voor behandeling, krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de intake voorbereidt.

 2. Voordat u aan het behandelprogramma begint krijgt u een intake. We kijken dan of de behandeling in deeltijd geschikt voor u is. Die bestaat uit een gesprek en een psychologisch onderzoek. U vult ook een ROM/RoQua vragenlijst in. U krijgt vragen over uw werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. Deze informatie is nodig voor het maken van een behandelplan.

  Daarna bespreekt u samen met uw behandelaar de doelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen vormen samen uw behandelplan. We bespreken ook samen welke therapie u gaat volgen: beeldende therapie of psychomotorische therapie.

  Het is belangrijk dat we uw naasten bij de behandeling betrekken. Zo leren we hoe u thuis bent, en hoe uw steun krijgt van uw omgeving. Ook tijdens de behandeling hebben we nog zulke gesprekken met u en uw naasten.

 3. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Welke therapie of behandeling u precies krijgt, hangt af van wat u nodig heeft:

  • Verbale therapie: u onderzoekt samen met de therapeut en de groep uw gedrag tegenover anderen en hoe u daarop reageert. Hiervoor oefent u met bepaalde soorten gesprekken. U krijgt daarvoor ook huiswerk mee.
  • Psychomotorische therapie. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.
  • Beeldende therapie: u gaat bezig met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.
  • Behandeling met medicijnen: medicijnen kunnen helpen minder last te hebben van uw klachten. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.
 4. Na 24 weken behandeling in de groep komt u in de nazorgfase. Die duurt ongeveer 6 maanden. In die periode heeft u 1 keer in de 2 weken een persoonlijk gesprek. 

  Als u hierna nog verdere behandeling of begeleiding nodig heeft, verwijzen we u terug naar uw huisarts of specialist. 

Behandelteam

Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw behandeling. Het team bestaat uit een psychiater, een arts-assistent, verpleegkundigen, een arbeidstherapeut, een klinisch psycholoog, een GZ-psycholoog, een beeldend therapeut en een psychomotorisch therapeut. Als het nodig is, betrekken we ook andere disciplines bij uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Wachttijden

Wacht- en toegangstijd in weken

Wachttijd aanmelding
Deeltijdbehandeling depressie 1- daagse 4
Laatst gewijzigd op

Bekijk alle wachttijden Universitair Centrum Psychiatrie

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een mail sturen.