Behandeling van astma

We kunnen astma niet genezen, maar wel behandelen. Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw situatie. U bespreekt samen met de longarts welke voor u het meest geschikt is.

De longarts kan u informeren over astma en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. Ook geeft hij u adviezen over medicatie en leefstijl. In overleg met u kan hij u voor verdere begeleiding verwijzen naar een longverpleegkundige, huisarts of een andere behandelaar zoals fysiotherapeut of diëtist. Ook kan hij u verwijzen naar een verpleegkundige van de thuiszorg. Deze kan bij u thuis komen en u adviseren over eventuele aanpassingen van uw woning. De verpleegkundige kan u bijvoorbeeld advies geven over aanpassing van uw interieur (bijvoorbeeld tapijt vervangen door een gladdere soort vloerbedekking) en de luchtvochtigheid in uw huis. Ook kan de verpleegkundige u instructies geven over het innemen van medicijnen en u helpen bij het stoppen met roken.

Mogelijke behandelingen

  • Astma kan meestal goed behandeld worden met het vermijden van prikkels en het gebruiken van medicijnen. Er zijn twee soorten medicijnen:

    • Ontstekingsremmers: Heeft u vaker klachten, bijvoorbeeld elke dag of een aantal dagen per week, dan heeft u ook een ontstekingsremmer nodig. Deze ontstekingsremmer kan het hele jaar nodig zijn, maar misschien ook slechts in bepaalde periodes. Bijvoorbeeld in het voorjaar en de zomer.
    • Luchtwegverwijders: Bij weinig klachten heeft u waarschijnlijk voldoende aan een luchtwegverwijder die u kunt innemen als u last heeft.

  • De huisarts of longarts behandelt patiënten met een longaandoening meestal met medicijnen. Als uw probleem te ingewikkeld of ernstig is om op de polikliniek door de longarts te worden behandeld, is een aanvullende behandeling nodig. Het Centrum voor Revalidatie (locatie Beatrixoord) biedt klinische of poliklinische longrevalidatie, ook aan patiënten met astma. Voor deze behandeling heeft u een doorverwijzing van uw huisarts of specialist nodig.


Behandelteam

Alle in astma gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'De patiënt is de piloot en de verpleegkundige de co-piloot'‘
Evelyn Finnema
Evelyn Finnema
  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Long- en Systeemziekten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.