•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Materiaal en apparatuur

Print 

​​Het centrum heeft eigen apparatuur voor ademhalingsondersteuning. Die krijgt u in bruikleen. Materialen die u nodig heeft voor de beademing, moet u zelf bestellen.

Apparatuur

Het Centrum voor Thuisbeademing stelt apparatuur beschikbaar om thuis te gebruiken. Bijvoorbeeld een beademingsmachine of een uitzuigapparaat. Dit is afhankelijk van de zorg die u nodig heeft. U heeft de apparatuur in bruikleen zolang u thuisbeademing gebruikt en begeleid wordt door het centrum.

We hebben verschillende soorten beademingsapparatuur. We kiezen een apparaat voor de patiënt. Dat doen we op basis van een zo goed mogelijke combinatie van het effect en het comfort voor de patiënt. Er moet bijvoorbeeld, als dat in uw situatie nodig is, een alarm op zitten als u niet iemand in de buurt heeft die u kunt waarschuwen.

2e beademingsapparaat

Als iemand veel uren beademing per dag nodig heeft, is het een probleem als het beademingsapparaat uitvalt. We lenen daarom een 2e beademingsapparaat uit aan patiënten die meer dan 16 uur per dag beademing nodig hebben. Deze machine kan als back-up gebruikt worden. Het is belangrijk dat het beademingsapparaat altijd in het stopcontact zit. Dit om te kunnen garanderen dat de accu werkt.

Beademing in rolstoel

Continue ademhalingsondersteuning hoeft niet aan bed te gebeuren. De meeste patiënten hebben een rolstoel. Het beademingsapparaat kan op een rolstoel gezet worden, zodat iemand mobiel blijft. De meeste beademingstoestellen wegen namelijk maar een paar kilo.

Materialen

Voor het gebruik van uw beademing, de hoestmachine of het airstacken heeft u materialen nodig. Deze materialen worden ook wel ‘disposables’ genoemd. Deze materialen moet u zelf bestellen. U heeft tijdens uw opname een informatiemap gekregen. Daarin zitten de gegevens van de leverancier.

Vakantie met beademing

U kunt zelfs op vakantie met beademing. U moet zich daar dan wel goed op voorbereiden. U moet bijvoorbeeld altijd melden aan het Centrum voor Thuisbeademing dat u op vakantie gaat. Alle andere zaken waar u rekening mee moet houden, staan in de informatiemap.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram