Als we u behandelen voor slaapapneu, krijgt u leefstijladviezen. Dit advies kan zijn dat u af moet vallen, of dat u geen alcohol voor het slapen gaan drinkt. Verder zijn er meerdere manieren om slaapapneu te behandelen. Welke behandeling u krijgt, hangt onder meer af van welke vorm van slaapapneu u heeft.
Obstructief slaapapneusyndroom
Bij het obstructief slaapapneusyndroom zijn er 4 behandelmogelijkheden:
- een operatie
- een mandibulair repositieapparaat
- Continuous Positive Airway Pressure
- sleep position trainer
Operatie
Soms kan een operatie helpen. Een kno-arts of kaakchirurg kan dit beoordelen. Dat is bijvoorbeeld als:
- uw keelamandelen te groot zijn
- uw huig te groot is
- uw neustussenschot scheef staat
- uw neusschelpen te groot zijn
Mandibulair repositieapparaat
Een mondbeugel kan voor sommige patiënten een oplossing zijn. Een kaakchirurg maakt dan voor u een speciale beugel, een mandibulair repositieapparaat (MRA). U draagt deze beugel 's nachts. De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak meer naar voren staat, waardoor de wanden van uw keelholte niet meer samenvallen.
Een MRA ‘geneest’ uw aandoening niet, maar helpt uw klachten te voorkomen. Het is dan belangrijk de MRA elke nacht te dragen. Anders kunnen de klachten terugkomen. Een MRA is niet voor iedereen een geschikte behandeling. Uw gebit en tandvlees moeten in een goede staat zijn, bijvoorbeeld. De tandarts beoordeelt of u in aanmerking komt voor een MRA.
Continuous Positive Airway Pressure
Een andere manier van behandelen is Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Bij CPAP krijgt u ’s nachts via een apparaat lucht met een bepaalde druk. Dit gebeurt met een masker op uw neus en/of mond. Er ontstaat zo een lichte overdruk, waardoor de wanden van uw keelholte niet meer samenvallen. De meeste patiënten met slaapapneu worden met CPAP behandeld.
Om u in te stellen op de CPAP-therapie, komt u op het spreekuur bij de verpleegkundig specialist. We meten dan een masker aan, en stellen de voor u juiste druk in op het CPAP-apparaat. Ook krijgt u uitleg over hoe het CPAP-apparaat werkt en hoe u het bedient. U leert verder hoe u het masker opzet en aansluit op het apparaat.
Sleep position trainer
Patiënten met houdingsgebonden slaapapneu hebben als ze op hun rug liggen 2 keer zo veel ademstops dan in een andere houding. Dan kan een sleep position trainer werken. Een sleep position trainer is een vorm van houdingstherapie. Bij de sleep position trainer krijgt u een band met een klein trilapparaatje rond uw borstkas. Als u op uw rug gaat liggen, gaat het apparaatje licht trillen. Daardoor wordt u gemotiveerd om weer op uw zij te gaan liggen.
Centraal slaapapneusyndroom en Cheyne-stokesademhaling
Bij centraal slaapapneusyndroom, Cheyne-Stokesademhaling, een combinatie daarvan of gecombineerd slaapapneusyndroom zijn er ook verschillende behandelmogelijkheden:
- medicijnen
- nachtelijke zuurstoftherapie
- Continuous Positive Airway Pressure
- Bi-level Positive Airway Pressure
- Adaptive Servo Ventilation
Medicijnen
Bij sommige patiënten helpt het medicijn Diamox. De werkzame stof van dit medicijn, Acetazolamide, stimuleert de hersenen om regelmatiger te ademen. Eventueel kunt u dit medicijn nemen in combinatie met continue zuurstof via een neusslang tijdens de nacht.
Continuous Positive Airway Pressure
Bij Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) krijgt u ’s nachts via een apparaat kamerlucht, eventueel in combinatie met zuurstof. Dit gebeurt via een masker uw de neus en/of mond. Hierdoor ontstaat een positieve druk. Deze druk zorgt voor soort ‘reset’ in het ademcentrum, waardoor uw ademhaling verbetert. Deze positieve druk in de longen heeft een gunstig effect op de werking van het hart.
Bi-level Positive Airway Pressure
Soms heeft de CPAP niet voldoende effect. Dan kunt u Bi-level Positive Airway Pressure krijgen. Dit wordt ook wel BiPAP genoemd. Hierbij krijgt u een apparaat die de ademhaling ondersteunt en die uw ademhaling ook kan overnemen als dat nodig is.
Adaptive Servo Ventilation
Als de CPAP of BiPAP niet voldoende werken, kunt u Adaptive Servo Ventilation krijgen. Dit wordt ook wel ASV-beademing genoemd. ASV wordt vooral gebruikt bij patiënt met Cheyne-stokes ademhaling. Deze beademingsvorm geeft positieve druk via een neus of mond/neusmasker. Ook hoogt het apparaat de druk op bij centrale ademstops of bij een Cheyne-stokes ademhalingspatroon. Dit apparaat kan alleen ingezet worden als uw hart nog goed genoeg kan pompen.
Vervolgstappen BiPAP en ASV
Als u BiPAP of ASV-beademing krijgt, dan is er sprake van thuisbeademing. Een verpleegkundig specialist of verpleegkundig consulent komt dan minstens 1 keer per jaar bij u langs. Ook komt u minstens 1 keer per jaar langs in het UMCG.