Acute myeloide leukemie (AML) is een vorm van kanker die moeilijk te behandelen is. De ziekte komt na behandeling vaak toch weer terug. Blijkbaar worden niet alle kankercellen door de therapie aangepakt. De oorzaken hiervoor zijn we in het laboratorium in detail aan het onderzoeken.
Wat onderzoeken we?
Uit onderzoek blijkt dat er bepaalde immuuncellen, waaronder de zogenaamde M2 macrophagen, veel voorkomen bij een specifieke groep AML-patiënten. Deze groep heeft verreweg de slechtste prognose, en studies in het lab hebben aangetoond dat deze cellen de tumorgroei sterk kunnen bevorderen, en dat ze het effect van medicijnen tegen kunnen werken.
Wat willen we bereiken?
We hebben nu een methode ontwikkeld om zowel de (na behandeling achtergebleven) tumorcellen alsook alle verschillende immuuncellen in één analyse te kunnen meten. Dit willen we nu gaan doen in een grote groep patiënten, voor, tijdens en na de behandeling. Zo hopen we meer inzicht te krijgen in waarom bepaalde groepen patiënten wel of niet reageren op de behandeling, en welke rol de immuuncellen daarbij spelen.
Onderzoekers
Prof. dr. Jan Jacob Schuringa
Bijdrage KRF
€ 23.920