Stemmen horen: behandeling

De behandeling van stemmen horen begint met een behandelplan. In het behandelplan staat wat het doel is van de behandeling en hoe we daar samen naartoe werken.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

Het is goed om 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

De behandeling leert u hoe u op een voor u prettigere manier met uw stemmen om kunt gaan. Dit helpt u om er minder last van hebben in uw dagelijks leven waardoor uw klachten minder worden. We bespreken samen met u welke behandeling het best bij u past. De behandeling duurt zo lang als voor u nodig is.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor stemmen horen. Uw behandelplan bestaat uit één of meer van deze behandelingen:

  • U krijgt informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van stemmen horen. Deze training volgt u vaak samen met lotgenoten en uw naasten.

  • U heeft regelmatig gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut of psychiater. U bespreekt samen de psychische en sociale oorzaken van uw klachten.

  • U leert zo goed mogelijk om te gaan (coping) met de stemmen door middel van concentratie-oefeningen en het leren van afleidende trucs.

  • Door Cognitieve gedragstherapie leert u hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten. Hierdoor verandert uw gedrag waardoor u zich beter gaat voelen.

  • Stemmen horen kan vaak goed worden behandeld met medicijnen. Samen met uw arts bespreekt u uw mogelijkheden.

  • U houdt bij wanneer u stemmen hoort, hoeveel last u hiervan heeft en welke gevolgen dit voor u heeft. Het bijhouden van stemmen is een belangrijk hulpmiddel in de behandeling.

Behandelteam

Vanaf het begin zijn alle behandelaars die gespecialiseerd zijn in stemmen horen betrokken bij uw behandeling. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Lees meer over regionale samenwerking in de psychiatrie.

  • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

    Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt de Stemmen polikliniek bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.