Scleritis: ontsteking van het oogwit

Scleritis is een ontsteking aan het witte deel van het oog (sclera). Uw oog is rood en doet pijn. Soms ziet u ook wazig. Bewegen van het oog gaat moeilijk.

Scleritis heeft 2 vormen. Waar de ontsteking het ergst is, bepaald welke vorm u heeft:

  • scleritis anterior: voorkant van het oog
  • scleritis posterior: achterkant van het oog

Soms is het niet duidelijk welke vorm u heeft. Ook uw hele oog kan ontsteken, dit is panscleritis.

Beide vormen van scleritis zorgen er soms voor dat u een poos slechter ziet. Soms heeft iemand maar 1 keer last van zo'n ontsteking. Bij andere komt het vaker terug. De ontsteking kan wisselen in hoe ernstig het is. Het kan aan 1 oog of aan beide ogen zijn.

Hoe vaak komt scleritis voor?

Scleritis is een oogziekte die niet veel voorkomt. Mensen van middelbare leeftijd en ouderen kunnen deze oogziekte krijgen. Scleritis komt bijna nooit voor bij kinderen en jongvolwassenen. 

Klachten en symptomen

Scleritis ontstaat langzaam en geeft klachten als:  

  • het witte deel van het oog  wordt rood
  • gezwollen oog  
  • doffe pijn die uitstraalt naar voorhoofd, kaak, wang, tanden of oor. De pijn wordt erger in de loop van de nacht en ochtend
  • slechter zien (wazig zien) 
  • (soms) moeite met bewegen van het oog

Oorzaken

Meestal vinden we geen oorzaak voor de oogziekte. In ongeveer de helft van de gevallen is scleritis onderdeel van een andere ziekte. Uw oogarts doet verder onderzoek en verwijst u soms door naar een andere specialist voor (mede)behandeling, zoals een internist of reumatoloog.  Kinderen verwijzen we altijd door naar een kinderarts. 

Mogelijke onderzoeken

Welke onderzoeken u krijgt, hangt af van uw situatie. Dat kunnen 1 of meer van deze onderzoeken zijn: 

Voor sommige onderzoeken krijgt u eerst oogdruppels. Na het druppelen moet u 20 minuten wachten. De druppels maken uw pupil wijder. Dit blijft ongeveer 4 uur zo. U mag daarom niet zelf autorijden na het onderzoek. Vraag van tevoren iemand die u naar huis kan brengen. Ook kunt last hebben van fel (zon) licht. Een zonnebril kan helpen. 

Spleetlamp onderzoek binnenkant buitenkant oog
Spleetlamp onderzoek

Mogelijke behandelingen

Meestal krijgt u medicijnen of een combinatie van medicijnen als behandeling bij scleritis. Met die medicijnen proberen we de ontsteking te remmen. Welk medicijn u krijgt hangt af van de plaats waar de scleritis in het oog zit. En hoe erg de aandoening is.

Gevolgen scleritis

Scleritis kan zorgen voor andere problemen aan het oog. Bijvoorbeeld: 

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?