Echografie van het oog

Bij een echografie maken we beelden van weefsels of organen. Dit gebeurt met een apparaat dat werkt met geluidsgolven. We kunnen met een echo ook in het oog te kijken.

We doen een echografie van het oog als kijken naar de binnenkant van het oog niet genoeg informatie geeft of niet lukt. Bijvoorbeeld bij ernstige staar of bij een bloeding in het oog. Met de echografie onderzoeken we wat er met uw oog aan de hand is. We gaan met een apparaatje over het (meestal) dichte oog. Op een monitor zien we vervolgens beelden van uw oog.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief van ons. Hierin staat wanneer en hoe laat u het onderzoek heeft.

    U moet tijdens het onderzoek uw lenzen uitdoen. Twee uur na het onderzoek mogen de contactlenzen weer in. Neem voor de tussentijd uw (reserve)bril mee.

    Soms doen we gelijk een vervolgonderzoek of een behandeling. Hierbij gebruiken we oogdruppels die uw pupillen verwijden. U kunt dan niet meer zelf autorijden. Vraag daarom van tevoren iemand die u na het onderzoek/de behandeling naar huis kan brengen.

  2. Voor dit onderzoek gaat u naar polikliniek Oogheelkunde.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. U krijgt eerst nog uitleg over het onderzoek. Daarna gaat u in een behandelstoel zitten die achterover kan. Er zijn 2 soorten echo's: we kijken in het voorste of achterste gedeelte van uw oog.

    Echografie achterste deel van het oog

    U doet uw oog dicht. U krijgt wat oogvriendelijke gel op het ooglid. De oogarts zet vervolgens de echokop (transducer) tegen uw ooglid. Het onderzoek kan soms gevoelig zijn, maar doet meestal geen pijn.

    Echografie voorste gedeelte oog

    Voor een echo van het voorste deel van het oog houdt de oogarts de echokop tegen uw open oog. Hiervoor krijgt u verdovende druppels en een spreider tussen uw oogleden. Zo kunt u niet met de ogen knipperen tijdens het onderzoek. Op de echokop plaatsen we een ballonnetje met water zodat we het oog niet beschadigen. Daarna houdt de arts de echokop tegen uw open oog. Het onderzoek kan soms gevoelig zijn, maar doet meestal geen pijn.

    Beide onderzoeken duren ongeveer 30 minuten.

  4. Vaak mag u na het onderzoek gelijk naar huis. Soms moeten we extra onderzoek doen. Als het kan, doen we dat meteen. En anders maken we daarvoor een nieuwe afspraak.

    U krijgt de uitslag meteen na het onderzoek.

Veiligheid van het onderzoek

Een echografie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?