Fluorescentie en indocyaninegroen angiografie (FAG en ICG): onderzoek naar de doorbloeding achter in het oog

Fluorescentie angiografie (FAG) en indocyaninegroen angiografie (ICG) zijn onderzoeken waarbij we de doorbloeding van de bloedvaten achter in uw oog bekijken. U krijgt hiervoor via een tijdelijk infuus een oplosbare vloeistof in uw bloed. Zo kunnen we de bloedvaten in het netvlies goed in beeld brengen.

We doen een angiografie:

  • om een beschadiging of slijtage aan het centrale deel van het netvlies, de gele vlek, te onderzoeken. Zo bepalen we wat er aan de hand is en of een behandeling nodig is.
  • om afwijkingen van de bloedvaten in beeld te brengen. Zo bepalen we hoe erg dit is. Ook kijken we of, en zo ja, welke behandeling nodig is. 
  • als u een oogontsteking heeft. We onderzoeken dan wat de oorzaak van de ontsteking is. Of we volgen het verloop van de ziekte. En zo nodig passen we de behandeling aan.

De arts beslist van te voren of we alleen een FAG of ook een ICG doen. Met een FAG zien we de bloedvaten in en op het netvlies het beste. Met een ICG zien we juist de bloedvaten in de laag onder het netvlies beter. 

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief met daarin de datum en tijdstip van uw onderzoek op de polikliniek. Soms heeft u daarna ook nog een afspraak bij de oogarts. 

    Voor dit onderzoek krijgt u eerst oogdruppels. De druppels maken uw pupil wijder. Dit blijft ongeveer 4 uur zo. U mag daarom niet zelf autorijden na het onderzoek. Vraag van tevoren iemand die u naar huis kan brengen. Ook kunt last hebben van fel (zon) licht. Een zonnebril kan helpen. 

  2. Voor dit onderzoek gaat u naar de polikliniek Oogheelkunde.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. U krijgt eerst nog uitleg over het onderzoek. Dan krijgt u de oogdruppels om uw pupillen wijder te maken. Na ongeveer een half uur zijn uw pupillen groot en ziet u wazig. We maken van beide ogen een serie foto's zonder kleurstof. U kunt hierdoor donkere of gekleurde vlekken gaan zien. Dit gaat weer over.

    Hierna krijgt u een infuus in uw arm. Via het infuus spuiten we de kleurstof in uw ader. Dit kan een warm gevoel geven. Ook kunt u misselijk worden. Dit gaat meestal snel weer over. De fotograaf maakt opnieuw een aantal foto's van uw ogen. 

    Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

  4. Heeft u geen vervolgafspraken dan kunt u na het onderzoek direct naar huis. 

    Uw pupillen zijn nog ongeveer 4 uur wijder dan normaal. Het is daarom fijn om buiten een zonnebril te dragen. U kunt beter niet buiten in de felle zon gaan zitten. Ga ook niet op de dag van het onderzoek onder de zonnebank.

    U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 2 weken. Uw arts belt u voor de uitslag.

Veiligheid van het onderzoek

Het onderzoek is veilig. Een allergische reactie op de ingespoten kleurstof komt niet vaak voor. Als u toch een allergische reactie krijgt heeft u meestal last van roodheid en jeuk van de huid. Daarvoor krijgt u medicijnen. Meldt het bij uw oogarts als:

  • u eerder een allergische reactie heeft gehad tijdens een fluorescentie angiografie
  • u epilepsie of een jodium allergie heeft
  • u allergisch bent voor schaal- en schelpdieren 

Bent u zwanger, dan is het beter om het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling. Geeft u borstvoeding, dan moet u hier even mee stoppen.

Bijwerkingen

U kunt last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • door de ingespoten kleurstof kan uw huid enkele uren een oranje of groene kleur hebben
  • uw lichaam breekt de kleurstof af. Hierdoor kleurt de urine donker oranje en kan het oplichten bij blauwe verlichting
  • als de kleurstof tijdens het inspuiten lekt kan dit zorgen voor een branderig gevoel en verkleuring van de huid. Het branderig gevoel verdwijnt na een paar minuten en de verkleuring na een paar dagen

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?