Schildklierkanker: behandeling

Als blijkt dat u een vorm van schildklierkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor schildklierkanker is bedoeld om u te genezen. Soms is dat niet mogelijk. We behandelen u dan om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, ​om uw leven te verlengen.​

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij schildklierkanker. Uw behandelplan kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

  • Als iemand schildklierkanker heeft halen we de schildklier bijna altijd voor de helft of helemaal weg. Hoeveel schildklierweefsel we weghalen tijdens deze schildklieroperatie hangt af van de grootte van de tumor. De operatie is bedoeld om u te genezen. Soms is de helft van de schildklier al eerder weggehaald voor onderzoek.

  • Na een operatie voor folliculaire of papillaire schildklierkanker krijgt u meestal een behandeling met radioactief jodium. De kankercellen moeten hier dan wel gevoelig voor zijn. Het is een aanvullende behandeling bedoeld om u te genezen.

  • Als u uitgezaaide schildklierkanker heeft of als u niet of niet meer behandeld kunt worden met radioactief jodium, kunnen we soms doelgerichte therapie geven. Deze behandeling is bedoeld om klachten te verminderen en het leven te verlengen.

  • Heel soms geven we bij schildklierkanker bestraling. Dit is dan meestal een behandeling om klachten te verminderen en levenskwaliteit te verbeteren als u niet meer beter wordt.

Behandelteam

Alle in schildklierkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde (Endocrinologie is een afdeling van Interne Geneeskunde) bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.