Schedelbasistumor: behandeling

Als blijkt dat u een schedelbasistumor heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen

Het is niet altijd nodig om een schedelbasistumor te behandelen, omdat deze tumoren meestal goedaardig zijn en heel erg langzaam groeien. Bijvoorbeeld bij een goedaardige tumor, zoals een osteoom, waar iemand weinig last van heeft. U komt dan regelmatig langs voor controle.

Controleonderzoeken

U krijgt om de 1 tot 3 jaar een CT-scan of een MRI-scan. Zo kunnen we de tumor volgen en de groei in de gaten houden. Dit doen we zolang uw situatie hetzelfde blijft. Als de tumor groeit of agressiever wordt, adviseren we meestal een operatie of bestraling.

Als het toch nodig is om een schedelbasistumor te behandelen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

  • Als u een kwaadaardige tumor heeft of een goedaardige tumor die op andere weefsels drukt, zoals hersenweefsel, een oog- of gehoorzenuw of bloedvaten, krijgt u meestal een operatie. We proberen de tumor dan weg te halen. Welke operatie u krijgt, hangt af van de plek en de grootte van de tumor. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen.

    Als iemand een meningeoom heeft, is voor een operatie vaak nog een vaatonderzoek nodig. Dit om ervoor te zorgen dat de tumor tijdens de operatie niet te erg gaat bloeden. Zo'n vaatonderzoek heet een angiografie.

  • Soms kunnen we een schedelbasistumor beter niet opereren. Bijvoorbeeld als de kans op blijvende schade aan bloedvaten of zenuwen te groot is. Vaak bestralen we dan om de tumorgroei te remmen of stoppen. Ook bestralen we soms na een operatie. Dit is om de kans dat de tumor terugkomt te verkleinen. Beide behandelingen hebben als doel om u te genezen.

    In en rond de schedelbasis liggen belangrijke weefsels, bloedvaten en zenuwen. Bijvoorbeeld de hersenstam, ogen en oogzenuwen. Met bepaalde bestralingstechnieken kunnen we de tumor heel gericht bestralen, zonder het gebied daaromheen te beschadigen. Voorbeelden van deze technieken zijn volumetric modulated arc technique (VMAT), stereotactische bestraling en protonentherapie.

Behandelteam

Alle in schedelbasistumoren gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.