Revisieoperatie heup- of knieprothese

Een revisieoperatie is een operatie aan een heup- of knieprothese. Als u klachten heeft waardoor een heup- of knieprothese niet goed meer werkt, dan vervangen we de oude prothese door een nieuwe.

Een prothese slijt. Een heup- of knieprothese gaat meestal 15-20 jaar mee. Soms moeten we een prothese vervangen. U krijgt dan een revisieoperatie.

Wanneer doen we een revisieoperatie?

  • als een prothese loslaat door slijtage
  • bij een infectie van de prothese
  • als een prothese verkeerd staat
  • als een prothese niet stabiel is
  • bij een breuk in het bot rondom de prothese

Er zijn verschillende manieren om een prothese te vervangen. Welke operatie u krijgt hangt af van uw situatie. Soms zijn er 2 operaties nodig.

Controle en onderzoek

Als u voor controle komt, maken we een röntgenfoto en bespreken we uw klachten. Ook bekijken we röntgenfoto’s die we eerder gemaakt hebben. Vaak kunnen we zo al zien of een prothese loslaat. Om er achter te komen hoe dit komt, doen we een bloedonderzoek. Ook bekijkt de arts de functie van het gewricht. Andere mogelijke onderzoeken zijn:

Na de onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. En of u een revisieoperatie nodig heeft. Soms is er dan nog een punctie van het gewricht nodig om te onderzoeken of u een infectie heeft.

De arts en de verpleegkundig specialist vertellen u over de prothese, de operatie en de voorbereidingen. Een revisieoperatie is een zware operatie. We bespreken hoe u hier het best op voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat u goed herstelt.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. U krijgt bijvoorbeeld adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, hoort u van ons of u daarmee moet stoppen. Ook bespreken we met u welke soort prothese u krijgt.

    Ook heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).

    Als u na uw ziekenhuisopname niet naar huis kunt of thuiszorg nodig heeft, bespreekt u dit met de transferverpleegkundige. De transferverpleegkundige bekijkt welke zorg nodig is en regelt dit voor u.

  2. Op de dag van de revisieoperatie gaat u naar het ziekenhuis. Tijdens het opnamegesprek met de verpleegkundige op de polikliniek nemen we een neuskweek bij u af. Dit is om u te testen op de Staphylococcus aureus-bacterie. Deze bacterie vergroot de kans op een infectie als u een prothese krijgt. Als u de bacterie heeft, krijgt u daar een zalfje voor.

    Als u diabetes, hemofilie of nierfalen heeft, wordt u een dag voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis. We nemen dan op die dag een neuskweek af.

  3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. U krijgt een infuus in uw arm. U krijgt een narcosemiddel via het infuus of een plaatselijke verdoving en een slaapmiddel, zodat u weinig of niets van de operatie merkt. Daarna gaat u naar de operatiekamer.

    Als we u in 1 keer opereren, vervangen we direct een deel van uw prothese of uw hele prothese voor nieuwe onderdelen.

    Als we u in 2 keer opereren halen we tijdens de eerste operatie uw prothese weg. Op de plaats van de prothese, krijgt u tijdelijk een botcement-spacer. Een botcement-spacer lijkt op een prothese en geeft antibiotica af. Dit helpt de wond te genezen. In de 2e operatie krijgt u dan uw nieuwe prothese.

    Een korte operatie duurt 1-2 uur. Een grote revisieoperatie duurt 3-4 uur.

    Botreconstructie 

    Als we de oude prothese weghalen, kan bot rond de prothese kapot gaan. Soms is er dan een botreconstructie nodig, waar de nieuwe prothese op komt. We gebruiken daarvoor bot uit uw eigen lichaam of donorbot uit de botbank.

  4. U gaat naar de uitslaapruimte. Hier houden we u goed in de gaten. Als u misselijk bent of pijn heeft, kunt u hier medicijnen voor krijgen. U heeft verschillende slangetjes, bijvoorbeeld:

    • een infuus
    • een drain om bloed en wondvocht af te voeren
    • een blaaskatheter om urine af te voeren

    We maken direct een röntgenfoto om de stand van de prothese te controleren.

    Als alles goed met u gaat en u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling om verder te herstellen. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk weer in beweging komt. De fysiotherapeut helpt u hierbij.

    U blijft ongeveer 4 dagen in het ziekenhuis. Hoe lang u precies in het ziekenhuis blijft, hangt af van uw situatie.

  5. Zodra u voldoende bent hersteld, kunt u naar huis. Als u thuiszorg nodig heeft, hebben we dat geregeld tijdens de voorbereiding op de operatie.

    De eerste 6 weken na de operatie krijgt u bloedverdunnende medicijnen tegen trombose. In het ziekenhuis leert u hoe u uzelf deze spuitjes geeft. Als dit niet lukt, kan de thuiszorg dit doen.

    Na een revisie van de heup moet u de eerste weken rustig aandoen. Een goede houding is belangrijk om te voorkomen dat de heup uit de kom gaat. Hiervoor krijgt u instructies mee van uw arts.

    De eerste 6 weken na de operatie loopt u met een kruk. Als u elke dag een korte wandeling maakt, is de kans groter dat u sneller herstelt. U mag weer fietsen en autorijden als u veilig zonder krukken kunt lopen.

  6. Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u een controle-afspraak op de polikliniek Vorm en Beweging. Bij de eerste controle maken we een röntgenfoto. Wij controleren u regelmatig tot 2 jaar na de operatie.

  • De operatie verloopt meestal goed. Heel soms zijn er bijkomende problemen. Dit noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

    • klapvoet, dit is meestal tijdelijk
    • bloeding
    • infectie aan de prothese
    • trombose, dit is een bloedprop in een bloedvat
    • luxatie: dit betekent dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet
    • verschil in beenlengte, bij revisieoperatie aan uw heup
    • prothese die loslaat, er is dan een nieuwe operatie nodig

    Wanneer bellen?

    Bel ons als:

    • de operatiewond weer gaat lekken
    • u koorts krijgt en uw wond vurig rood wordt
    • u niet meer op uw been kunt staan, terwijl u dit eerder wel kon
    • u pijn in de kuit voelt en de kuit strak aanvoelt, in combinatie met een rode en glanzende huid

    Bel naar het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar een orthopeed die dienst heeft.

Bijwerkingen en risico's

De operatie verloopt meestal goed. Heel soms zijn er bijkomende problemen. Dit noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

  • klapvoet, dit is meestal tijdelijk
  • bloeding
  • infectie aan de prothese
  • trombose, dit is een bloedprop in een bloedvat
  • luxatie: dit betekent dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet
  • verschil in beenlengte, bij revisieoperatie aan uw heup
  • prothese die loslaat, er is dan een nieuwe operatie nodig

Wanneer bellen?

Bel ons als:

  • de operatiewond weer gaat lekken
  • u koorts krijgt en uw wond vurig rood wordt
  • u niet meer op uw been kunt staan, terwijl u dit eerder wel kon
  • u pijn in de kuit voelt en de kuit strak aanvoelt, in combinatie met een rode en glanzende huid

Bel naar het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar een orthopeed die dienst heeft.

Leven met een heup- of knieprothese

Slijtage van de prothese

Een heup- of knieprothese slijt en gaat ongeveer 15 jaar mee. Een heupprothese slijt en gaat 15-20 jaar mee. Zware lichamelijke inspanning en sommige sporten kunnen ervoor zorgen dat het nieuwe gewricht sneller slijt. Blijven bewegen is heel belangrijk. Zo kunt u bijvoorbeeld wandelen en fietsen zonder risico's. Bespreek met uw arts of verpleegkundig specialist wat u beter wel en niet kunt doen.

Infectie aan de prothese

Als u een heup- of knieprothese heeft, is er altijd kans op een protheseinfectie. Bijvoorbeeld als u een wond-, urineweg- of luchtweginfectie heeft. Dit blijft uw hele leven zo. Let hier goed op en overleg bij twijfel altijd met uw (huis)arts.

Seks met een heupprothese

Vrijen en seks hebben kan prima met een heupprothese. Maar pijn is een belangrijke waarschuwing. Als bepaalde houdingen in het begin nog lastig zijn, bouw het dan rustig op. En praat erover met uw partner. Een paar bewegingen moet u voorkomen: extreme buiging in het heupgewricht en binnen- en buitenwaartse draaiingen van het been.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Revalidatie in Bad Zwischenahn

Sommige patiënten kunnen na de operatie revalideren in Duitsland, in het revalidatiecentrum Bad Zwischenahn. Deze behandeling is nog in ontwikkeling. Als deze behandeling geschikt voor u is, hoort u dit van ons. Het revalidatiecentrum verzorgt een op maat gemaakte revalidatie.

Na ontslag uit het UMCG volgt u een revalidatieperiode van 3 weken in een gespecialiseerd revalidatiecentrum. Het doel van de revalidatie is het verminderen van pijn en het herstel van functies.

Bekijk ook de video over Bad Zwischenahn

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Vorm en Beweging bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30.