Kunstmatige inseminatie met donorzaad van eigen donor

Kunstmatige inseminatie met donorzaad is geschikt voor heteroparen van wie de man geen zaadcellen aanmaakt, lesbische paren en alleenstaande vrouwen.

Bij kunstmatige inseminatie wordt het donorzaad met een katheter, een dun, flexibel slangetje, in de baarmoeder gebracht. Dit gebeurt zonder hormonale stimulatie van de eierstokken. Als er na 3 behandelingen geen zwangerschap is, dan wordt er een baarmoederfoto gemaakt. Zijn er geen afwijkingen, dan worden nog 6 behandelingen met donorzaad (IUI-D) gedaan, waarbij de eierstokken wel mild met hormonen worden gestimuleerd.

Het is gebruikelijk om maximaal 9 inseminatiebehandelingen te doen. Als u dat wilt, kan het behandeltraject worden afgesloten met een ICSI-behandeling met donorzaad. Omdat er een tekort aan zaaddonoren is, wordt er geen IVF gedaan. Voor een IVF-behandeling is namelijk meer zaad nodig dan voor een ICSI-behandeling. De kans op een zwangerschap per cyclus is 10%.

Tekort aan zaaddonoren

De onderafdeling Voortplantingsgeneeskunde van het UMCG heeft een donorspermabank die onderdeel is van de Cryobank. In Nederland is een groot tekort aan zaaddonoren, waardoor er overal een (lange) wachttijd is voor KID-behandelingen. In het UMCG is de wachttijd ongeveer 3,5 jaar. Vanwege deze wachttijd zoeken patiënten steeds vaker een donor in hun omgeving. Behandelingen met zaad van een eigen donor worden ook door ons uitgevoerd. Wettelijk is vastgelegd dat alle donorzaad eerst een half jaar in quarantaine moet. Pas als testuitslagen van de donor op infectieziektes goed zijn, mag het zaad worden gebruikt.

Als een donorkind is geboren, zijn wij verplicht om gegevens van de moeder, de donor en de geboortedatum van het kind te registreren bij de overheid. Donorkinderen kunnen via de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting vanaf hun 16de jaar hun genetische vader opsporen. 

Meer informatie: