Endobronchiale echografie

Bij een endobronchiale echografie (EBUS) maken we beelden van de binnenkant van de luchtwegen. Zo kunnen we de luchtwegen en het weefsel daaromheen onderzoeken op afwijkingen.

We doen dit onderzoek om te kijken of er afwijkingen zijn in de luchtwegen. Bijvoorbeeld of er uitzaaiingen zijn van longkanker, borstvlieskanker of zwezerikkanker. We doen dit onderzoek soms ook bij slokdarmkanker en sarcoïdose.

De beelden maken we met een endo-echoscoop die we in de luchtwegen schuiven. Dit is een dun, soepel slangetje. Aan de slang zit een een cameraatje en een echoapparaatje. Het echoapparaatje maakt beelden met geluidsgolven, die we kunnen zien op een beeldscherm. 

Verschil met een endoscopische echografie

Een endobronchiale echografie lijkt op een endoscopische echografie (EUS), maar het zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een endoscopische echografie maken we beelden van de binnenkant van de maag, slokdarm en 12-vingerige darm.

Verschil met een bronchoscopie

De endobronchiale echografie lijkt ook op een bronchoscopie, maar ook dit zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een endobronchiale echografie maken we een echografie. Daarmee kunnen we in weefsels en organen kijken via beelden op een scherm. Bij een bronchoscopie maken we geen echografie.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag vanaf een aantal uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken, bijvoorbeeld.

  U mag de eerste 24 uur na het onderzoek niet fietsen of rijden. Vraag daarom iemand die u naar huis kan brengen.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar het Endoscopiecentrum.

 3. U krijgt uitleg over het onderzoek. Als u een kunstgebit heeft, doet u dit uit. U gorgelt met een verdovingsdrankje. Hierdoor heeft u tijdens het onderzoek minder last van hoesten, kokhalzen en het inbrengen van de endo-echoscoop. Uw keel kan dik aanvoelen, maar u kunt gewoon ademen.

  U ligt op de onderzoekstafel. U krijgt een bijtring in uw mond om uw tanden en de endo-echoscoop te beschermen. Als u een roesje krijgt voor het onderzoek, krijgt u via een infuus in uw arm een slaapmiddel. Daardoor wordt u slaperig en ontspannen. U krijgt ook een metertje op uw vingertop. Dit is de saturatiemeter, een soort knijpertje. Daarmee kunnen we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten houden.

  We schuiven de endo-echoscoop via uw mond naar binnen. We zuigen het slijm in uw keel of luchtpijp weg. Dit is omdat u door de verdoving van uw keel moeilijk kunt slikken. Daarna maken we beelden van de luchtwegen. Soms halen we weefsel of vocht van de lymfeklieren weg voor onderzoek. En soms geven we extra zuurstof via een slangetje in de neus.

  Het onderzoek zelf duurt ongeveer 30 minuten. 

 4. U blijft 1-2 uur op de uitslaapkamer. U hoort van de arts wat we hebben gezien en of we weefsel of vocht weggehaald hebben. Als alles goed gaat, mag u naar huis. Als u een roesje heeft gekregen, kunt u zich nog een beetje afwezig voelen. Dan kunt u niet zelf naar huis. Regel daarom van tevoren iemand die u thuis brengt.

  Voorzichtig eten en drinken

  Drink en eet in de eerste 1,5 uur na het onderzoek niet. Omdat de verdoving van de keel nog niet is uitgewerkt, kunt u zich verslikken. Begin na 1,5 uur met een slokje water. Als dit lukt, kunt u voorzichtig weer iets proberen te eten.

  Wanneer bellen?

  Hoest u langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm op, of wordt dit steeds erger? Of krijgt u de dag na het onderzoek koorts? Bel ons dan op (050) 361 23 66. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur. Bel op andere dagen of tijden het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar de longarts die dienst heeft.

 5. U krijgt de uitslag van het onderzoek binnen 2 weken van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

Heeft u nog vragen?

U kunt bellen met het Endoscopiecentrum van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.