Diabetesrevalidatie

Als u diabetes heeft kan dit veel gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Het is niet altijd makkelijk om met uw diabetes om te gaan. U verliest bijvoorbeeld de grip op uw diabetesregulatie. Diabetesrevalidatie kan u dan helpen om uw diabetes beter onder controle te krijgen.

U kunt met uw diabetesregulatie verschillende problemen hebben. Dit is voor iedereen anders. De een is minder fit en snel moe. De ander voelt zich emotioneel of angstig. We passen het revalidatieprogramma zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie.

We helpen u onder andere bij:

  • verbeteren van uw glucoseregulatie
  • opbouwen van zelfvertrouwen
  • vergroten van kennis en ervaring
  • leren omgaan met zaken die van invloed zijn uw op regulatie, zoals voeding, sport en stress
  • leren omgaan met mentale en/of sociale gevolgen
  • verminderen van (hypo) angst
  • omgaan met diabeteshulpmiddelen, zoals insulinepompen en sensoren
  • gezond voedingspatroon
  • werk en dagbesteding
  • bereiken en/of behouden van een gezonde leefstijl
  • verminderen van risicofactoren, bijvoorbeeld hulp bij het stoppen met roken

Een fysiotherapeut begeleidt een patiënt tijdens de krachttraining.

Behandelingen

We bieden 2 verschillende behandelmodules.  

Zelf (regulatie) zorg 1

Deze behandelmodule is gericht op diabetesregulatie voor mensen met diabetes mellitus type 1. U volgt verschillende therapieën, zowel individueel als in groepsverband. U heeft in deze behandelmodule contact met mensen die ook diabetes hebben en meedoen aan het revalidatieprogramma. 

Zelf (regulatie) zorg 2

Deze behandelmodule is voor mensen met diabetes mellitus type 2. U heeft de wens om af te vallen en/of uw insulineresistentie te doorbreken. U werkt aan uw leefstijl en aan uw diabetesregulatie. En hoe u deze vaardigheden in uw dagelijks leven kunt toepassen.

Groepstherapie in een grote gymzaal. 4 mensen doen samen een spel met ballen

De behandeling stap voor stap

  1. Voor de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing naar het Centrum voor Revalidatie nodig van een medisch specialist. Na de verwijzing krijgt u een aanmeldbevestiging. Voor uw eerste afspraak krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op uw eerste afspraak voorbereidt.

  2. Na de verwijzing volgt een intakegesprek met een physician assistant. Samen bespreekt u waar u tegenaan loopt in uw dagelijks leven. En welke doelen u wilt bereiken met de revalidatiebehandeling. Op basis van dit gesprek heeft u vervolggesprekken met verschillende behandelaars. Bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist of een psycholoog. 

    Na de intake bekijkt het behandelteam of u bij ons kunt revalideren, of dat we u verwijzen naar een behandelaar bij u in de buurt.

    Onderzoeken

    Als u bij ons gaat revalideren, doen we nog verschillende onderzoeken. Zoals een bloedonderzoek, een inspanningstest en u vult een aantal vragenlijsten in.

    Behandelplan

    Op basis van de gesprekken en de onderzoeken maken we samen met u een behandelplan. In het behandelplan spreken we af aan welke therapieën en groepsbijeenkomsten u meedoet en met welke behandelaars u persoonlijke gesprekken heeft.

  3. Voor diabetesrevalidatie kunt u poliklinisch revalideren of opgenomen worden voor revalidatie op locatie Beatrixoord. Welke behandeling u krijgt hangt af van uw hulpvraag en wordt in overleg met u bepaald. 

    Poliklinisch revalideren

    Als u poliklinisch revalideert komt u een paar keer per week naar locatie Beatrixoord in Haren. Hoe vaak u komt en hoe lang de revalidatie duurt, hangt af van uw doelen en de therapieën die u volgt.

    Opname

    Als u wordt opgenomen, blijft u 4 weken op locatie Beatrixoord. Het eerste weekend van opname, verblijft u op de afdeling. De volgende weekenden mag u met weekendverlof naar huis. Een multidisciplinair team begeleidt u tijdens uw opname. Na de opname volgt een dagbehandeling om het geleerde toe te passen in uw thuissituatie.

    Tussentijdse evaluatie

    Tijdens uw revalidatiebehandeling bespreekt u regelmatig samen met het behandelteam hoe het gaat met uw revalidatie. U geeft tijdens deze gesprekken aan wat wel en niet goed gaat. Als het nodig is passen we u revalidatiedoelen en het behandelplan aan.

  4. In een eindgesprek bespreekt u samen met uw behandelaren hoe de revalidatie is verlopen en wat de resultaten zijn. 

    Na de behandeling dragen we uw diabeteszorg over aan uw eigen behandelaren. Of verwijzen we u door naar een passende therapeut bij u in de buurt.
     

Behandelteam

Vanaf het begin van uw diabetesrevalidatie zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw revalidatiebehandeling. Zoals een diabetesverpleegkundige, diëtist, fysiotherapeut, maatschappelijk werk, physician assistant, psycholoog en psychomotorisch therapeut. Samen komen zij met u tot het juiste behandelplan. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg. Tijdens uw revalidatie is de revalidatiecoördinator uw vaste aanspreekpunt. Bij de revalidatiecoördinator kunt u terecht als u vragen heeft over uw revalidatie of de planning.

Wachttijden

Wachttijden in dagen.

Poliklinische Intake Poliklinische Behandeling Opname
Diabetesrevalidatie 63 21 112
Laatst gewijzigd op

  • Niet alleen u, maar ook uw naaste(n) kunnen het moeilijk hebben met uw diabetesregulatie. Uw naaste(n) is/zijn welkom om aan te sluiten bij uw revalidatiebehandeling.

  • Tijdens uw revalidatie ontmoet u andere mensen met diabetes die meedoen aan diabetesrevalidatie. Samen kunt u ervaringen uitwisselen.

    We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De cijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

  • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

    Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

  • Soms vragen we patiënten om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkelen en bestaande verbeteren. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u informatie van ons over het onderzoek.

Uw naaste(n)

Niet alleen u, maar ook uw naaste(n) kunnen het moeilijk hebben met uw diabetesregulatie. Uw naaste(n) is/zijn welkom om aan te sluiten bij uw revalidatiebehandeling.

Lotgenotencontact

Tijdens uw revalidatie ontmoet u andere mensen met diabetes die meedoen aan diabetesrevalidatie. Samen kunt u ervaringen uitwisselen.

Revalidatiecheck

We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De cijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Onderzoek

Soms vragen we patiënten om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkelen en bestaande verbeteren. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u informatie van ons over het onderzoek.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.